OCIJENI

Triphala u centru Zagreba u bio terri

0 pregleda/dan | Objavljeno: 21.11.2013. 00:00

Drevni indijski tekst o medicini „Charak Samhita“ ovako govori o Triphali: „Onaj tko koristi Triphalu kroz godinu dana, oslobađa se od svih bolesti i živi do 100 godina“. Triphala ima izrazitu sposobnost da čisti tijelo od toksina i pomlađuje tkiva. Efekt od Triphale osjeća se od samog početka korištenja. Vjerojatno nema takve bolesti gdje Triphala ne bi pomogla.

Riječ „Triphala“ govori o tome da se taj preparat sastoji iz tri sušena ploda: Amalaki, Haritaki i Bibhitaki, koja su u ovoj formuli prisutna u jednakim omjerima. To je također jako stara ajurvedska formula te je jedan od mnogih sastojaka ajurvedskih preparata. Čak su i drevni kinezi koristili taj recept kao panaceju od mnogih bolesti. Triphala se javlja kao korektor ravnoteže unutarnjih snaga organizma, pomaže čovjeku savladati stres, poboljšava vid, čisti krv, normalizira opskrbu mozga krvlju.

Karakteristika plodova Amalaki i Haritaki je da imaju pet okusa od šest mogućih i zato ovo osigurava tim biljkama ime „Kraljevi ljekovitog bilja“. Zahvaljujući tome oni su sposobni regulirati ravnotežu unutarnjih sastojaka organizma i liječiti većinu bolesti.

Triphla se sastoji od tri biljke:

1.AMALAKI (Embolic Officinalis) – uklanja umor, poboljšava mentalne sposobnosti, cirkulaciju krvi, probavu hrane i funkcije izlučivanja. To je glavna komponenta drugog poznatog Ajurvedskog sredstva Chyawanprash. Drugo je ime Amalaki – Dhatri, što znači „paziteljica“, zato što je Amalaki slična po svojim kvalitetama paziteljici i majci. Ona jača imunitet i djeluje kao hranjivi tonik, hladi, pomlađuje, poboljšava seksualnu funkciju, ima laksativno djelovanje i zaustavlja krv. Amalaki je jedna od najjačih pomlađujućih biljaka ajurvedske medicine. Ona čisti usnu šupljinu, jača zube, pomaže rastu kose i noktiju. Efikasna je kod ispadanja kose.

2.BIBHITAKI (Belleric Myrobalan) – djeluje na dišni, probavni, živčani sustav i na izlučivanje. To je još jedno snažno pomlađujuće biljno sredstvo, ima tonizirujuće djelovanje. Bibhitaki je tonik za Kapha došu i za pluća. Poboljšava vid i glas. Čisti crijeva i povečava njihov tonus, tjera iz organizma parazite, jača želudac. Efikasno je kod rastvaranja i izbacivanja kamenaca i sluzi iz probavnog i mokračnog trakta te dišnih organa.

3.HARITAKI (Terminalia Chebula) – kralj lijekova u Tibetanskoj medicini, jedna od najvažnijih biljaka u Ajurvedi. Ima pomlađujuće djelovanje na Vatu, regulira Kaphu. Hrani tkiva mozga i živčanog sustava, čisti sluznice i membrane. Regulira funkciju debelog crijeva, poboljšava probavu, doprinosi povečanju dužine života, jača glas i vid. Haritaki povećava intelekt i daje mudrost.
Triphala Churna se široko koristi kod ljudi različitih životnih dobi.

Nju se može uzimati u obliku čaja, kapati u nos, ispirati njom uši djeci i odraslima. Sa Triphalom se rade pročiščujuće klizme-klistiri, peru se oči, ona je jako dobro sredstvo kod katarakte i glaukoma i korisna je za poboljšanje vida. Triphala djeluje na sve vrste tkiva organizma i na sve 3 doše – Vata, Pitta i Kapha. Pošto svaki od tri sastojaka Triphale ima izraženo djelovanje na jednu od doša, time se postiže trajan uravnotežujući učinak Triphale na cijeli organizam.

ne savjetuje se u trudnoći
ne trebaju ga piti jako mršave osobe jer trifala smanjuje težinu
ne preporučuje se tokom akutne dijareje (proljeva)

shop.bioterra.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI