OCIJENI

Češnjak kralj biljaka u bio terri

0 pregleda/dan | Objavljeno: 22.05.2015. 11:48

Češnjak, kralj biljaka, je li dobar za pse?
Češnjak sadrži znatnu količinu proteina, vlakana, kalija, kalcija, fosfora, natrija, vitamina A, tiamina, niacina, taurina, cinka, riboflavina i ostale sastojke. Svježi češnjevi sadrže do 1 posto aliina koji pod utjecajem enzima aliin-liaze prelazi u alicin, koji češnjaku daje karakterističan miris. Aliin je bez mirisa i topljiv u vodi. Za karakterističan i neugodan miris eteričnog ulja češnjaka odgovorni su dialildisulfid i dialiltrisulfid.
Djelovanje i upotreba
Češnjak se koristi svjež, sušeni, kao tinktura, eterično ulje ili infuz. Korisno je hrani dodavati svježi češnjak, no kada se tretiraju određene tegobe, bolje ga je koristiti u obliku tableta. Za veterinarsku primjenu bolje je davati tablete od kapsula.
Već neko vrijeme vlada zabluda među pojedinim vlasnicima pasa da je češnjak otrovan. Pretpostavlja se da je do širenja glasina došlo zbog srodnosti s crvenim lukom. Bilo bi više nego žalosno da se zbog pogrešnih informacija i neznanja prestane koristiti češnjak. Pogledajmo kako je došlo do te velike zablude.
I češnjak, bijeli luk, (Allium sativum) i crveni luk (Allium cepa) sadrže tiosulfate. Količina tiosulfata u češnjaku znatno je niža nego u crvenom luku. Zapravo je prisutan u tragovima i kada psima dajemo češnjak u pravilnoj dnevnoj dozi, količina tiosulfata nije dovoljna da uzrokuju štetu, a zdravstvene prednosti su goleme. Kada se dulje vrijeme daje u prevelikim dozama, može izazvati hemolitičku anemiju, povraćanje, proljev, napadaje astme, obojenost urina...
Da bi se razvio toksični efekt, tj. hemolitička anemija, pas bi trebao pojesti dnevnu količinu češnjaka od 0,5 posto njegove tjelesne težine (npr. kada bi pas od 10 kg tjelesne težine pojeo 50 g svježeg češnjaka u jednom danu).
Kako su mačke općenito osjetljivije od pasa na kemijske tvari, pri doziranju češnjaka treba se strogo pridržavati preporučenih doza.
U životinja s osjetljivim želucem, češnjak može izazvati dijareju.

Brojna su ljekovita svojstva koja se vežu uz češnjak:
- češnjak ima antibiotička, antiseptička i antivirusna svojstva koja su potvrđena modernim znanstvenim studijama
- potiče imunološki sustav na stvaranje leukocita
- ima antioksidantna svojstva
- pokazuje antialergijsko djelovanje
- djeluje protutumorski
- nutritivno je izdašan
- ekspetorans je koji čisti sluz iz dišnih organa
- snižava krvni tlak
- kardiovaskularni je tonik
- djeluje repelentno.
Ekstrakti češnjaka i ulje češnjaka djeluju protiv velikog broja gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Djeluju i antimikotički protiv vrsta Candida, Cryptococcus, Trichophyton i Microsporum. Ljekovite učinke češnjaka i njegovih pripravaka potvrdile su i znanstvena medicina i kliničke studije. Dokazano je i potvrđeno da češnjak smanjuje količinu kolesterola i lipida u serumu, snižava krvni tlak, sprečava sljepljivanje trombocita, štiti žile od promjena koje nastaju starenjem (profilaktičko sredstvo protiv arterioskleroze). Koristi se i kao stomahik (tvar koja poboljšava probavu), kod atonije (smanjenog tonusa) želuca, kolitisa (upale debelog crijeva), hepatitisa (upale jetre), kolecistitisa (upale žučnog mjehura), kao karminativ (tvar koja smanjuje nadutost) i antispazmodik (sredstvo protiv grčeva).
Znanstvenici su ustanovili da alicin pokazuje snažnije antimikrobno djelovanje od tetraciklina, često korištenog antibiotika, a ne djeluje negativno na mikrobiom crijeva. Za razliku od antibiotika, češnjak pokazuje i antivirusno djelovanje. Kada se upotrebljava u pravilnom obliku, češnjak se može koristiti izvana i iznutra za liječenje bakterijske, virusne i gljivične infekcije te protiv parazita (kao npr. trakavice) i protozoa (kao što je Giardia duodenalis).
Svježi češnjak ili češnjak u prahu ili u obliku tableta može se dodati hrani vašeg kućnog ljubimca kod infekcija usta, grla, dišnog sustava, želuca i crijeva, a sok od češnjaka koristiti kao antiseptik za manje ozljede, upale ušiju, čišćenje analnog područja.
Antibiotska svojstva češnjaka intenzivno se koriste u liječenju mnoštva kožnih problema u pasa. Ima jak i opor miris, što ga čini učinkovitim repelentom u tretiranju buha, ušiju i glista. Češnjak se brzo apsorbira i može se naći u urinu 15 minuta nakon unosa. – može li tu ostati?
Nikada nemojte koristiti eterično ulje češnjaka izravno na kožu i nikada nemojte koristiti pripravke na bazi češnjaka izravno u oči.
Studija iz 1988. godine pokazala je da dialil sulfid, aktivna komponenta češnjaka, može prevenirati pojavu tumora u štakora, a nekoliko drugih studija pokazalo je da češnjak može inhibirati rast stanica karcinoma u tijelu. To djelovanje može se pripisati poboljšavanju funkcije jetre i pokretanju enzimatskih reakcija koje će razgraditi otpadni materijal prije nego što uđe u krvotok, čime se sprječava nakupljanje otrova. Češnjak također snižava razinu kolesterola i triglicerida, što je korisno kod patuljastih šnaucera, biglova i drugih pasmina koji imaju genetsku predispoziciju za hiperlipidemiju te prevenira pojavu arterioskleroze smanjujući mogućnost srčanih i moždanih udara.
Češnjak je jedan od najboljih kardiovaskularnih tonika u biljnom svijetu jer je poznat po svojoj mogućnosti očuvanja zdravog srca i cirkulacije. Češnjak sadrži protuupalne spojeve te se koristi za olakšanje simptoma artritisa. Ako se redovito koriste u dozama za održavanje zdravlja, ove tablete češnjaka povećavaju otpornost ljubimaca na infekcije tako da stimuliraju imunološki sustav. Mogu se davati u kombinaciji s ehinaceom.
Sva ta svojstva u kombinaciji s imunostimulativnim djelovanjem češnjaka, sposobnosti jačanja jetre, čine ovu biljku snažnim multisistemskim tonikom za starije životinje, posebno za pse.
Izvrsni rezultati dobivaju se kada se trakavica tretira češnjakom. Češnjak neće ubiti parazite, ali će joj životni prostor učiniti nepoželjnim. Crijevni paraziti ne vole hlapljiva ulja niti sumporne spojeve pa dodaje li se hrani češnjak u pravilnom obliku, od jednog do dva mjeseca, to će pomoći da se riješite ovih nametnika. Češnjak djeluje na sličan način i kod zaraze protozoama kao što je giardioza, ali u ovom je slučaju potrebna visoka doza alicina. Možete hrani svog psa dodati češnjak ili mahoniju (Mahonia aquifolium).
Izvana se češnjak koristi kod kožnih parazita i kao oblog kod apscesa i nadražene kože. Snažan je antioksidant i može se kombinirati s drugim biljkama antioksidansima kao što su bosiljak, peršin, timijan.

Češnjak kao sistemski repelent
Krpelji, buhe i drugi kožni paraziti noćna su mora vlasnika pasa. Češljajte svoje pse redovito i pazite na te dosadne štetočine. Biljke ne ubijaju krpelje, buhe niti ličinke i jajašca već djeluju kao repelenti. Najučinkovitiji način i holistički pristup parazitskim infekcijama je održavati životinju zdravom. Životinja sa snažnim imunološkim sustavom je negostoljubiv okoliš za parazite i takve životinje rjeđe obolijevaju od alergija povezanih s parazitima.
Kako osnažiti imunološki sustav? Kvalitetna prehrana, kvalitetni dodaci prehrani za pse koji osiguravaju vitamine, minerale, omega-3 i omega-6 masne kiseline u kombinaciji s antioksidansima (vitamini C, A, E i minerali) nužni su za zdravu kožu koja je otpornija na buhe, krpelje i druge parazite.
I u ovom slučaju kao i u mnogim drugim u medicini i veterini, prevencija je najbolji lijek.

Losion protiv buha
12 limuna i 4,5 l vode
Prerežite limun na pola i ostavite u staklenki s vodom na suncu oko tjedan dana dok limun ne počne pljesnjiviti. Procijedite i stavite u drugu bocu. Čuvajte u hladnjaku. Rok trajanja nekoliko tjedana. Ovu mješavinu svakodnevno utrljajte po cijelom tijelu.
Možete napraviti i aromatičnu ogrlicu za svoga psa tako da u šal ili maramu stavite:
- 1 dio cvijeta kamilice (Matricaria chamomilla)
- 1 dio lista metvice (Mentha piperita)
- 1 dio biljke ružmarina (Rosmarinus officinalis)
- 1 dio lista rutvice (Ruta graveolens)
- 1 dio lista pelina (Artemisia absinthium)
- 3 - 5 kapi eteričnog ulja Eukaliptusa globulusa.
Rasporedite mješavinu po šalu ili marami, zavijte i svežite psu oko vrata.
Sok od češnjaka.
Antiseptička, antibakterijska i protuvirusna svojstva češnjaka čine ga idealnim za čišćenje šapa i ušiju te liječenje ogrebotina i manjih abrazija na koži. Buhe i krpelji ne vole snažan miris češnjaka zbog čega je korisno češljati ovu tekućinu kroz krzno životinja kako bi se stvorila okolina koja ne odgovara tim parazitima. Sok od češnjaka može se dodati u vodu za piće malih životinja i ptica.

dorwest.com.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI