OCIJENI

Magnezij - važan mineral za kompletan organizam

0 pregleda/dan | Objavljeno: 26.04.2024. 10:46

Magnezij je mineralna tvar važna za život, bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Magnezij ima brojne važne uloge - regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, služi za ublažavanje grčeva, štiti živce i zdrave zube, blago snižava krvni tlak. Višak magnezija se izlučuje kroz organizam dok se kontrola održavanja potrebne razine magnezija obavlja kroz bubrege. Magnezij je, pored kalcija i fosfora, jedan od tri elementa koštanog tkiva.
Do pomanjkanja magnezija u našem organizmu dolazi najčešće zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Također, povećane potrebe za magnezijem pojavljuju se kod sportaša, trudnica i kroničnih bolesnika.
Budući da tijelo ne može proizvoditi magnezij, treba ga unositi prehranom. Zbog loših prehrambenih navika suvremenog čovjeka nedostatak magnezija iznimno je čest.
Ako ste umorni, napeti, razdražljivi i teško se koncentrirate, vrlo vjerojatno imate manjak magnezija pa se preporučuje dodatak prehrani koji ga sadrži.
Oblici magnezija u dodacima prehrani
Magnezij bisglicinat
Kelirani magnezij koji osigurava maksimalnu apsorpciju. Smatra se da organski magnezij bisglicinat u odnosu na druge oblike magnezija ima najveću bioraspoloživost, ali bez laksativnog učinka jer se glicin aktivno prenosi kroz stijenku crijeva. Ovo je najbolji oblik magnezija za mentalnu opuštenost a koristi se kod nesanice, anksioznosti, nervoze, stresa.
Magnezij citrat
Ovaj oblik pokazuje dobru topljivost u vodi, vrlo dobru apsorpciju i izvrsnu bioraspoloživost. Magnezij u formi citrata organski je oblik magnezija koji se značajno bolje iskorištava u organizmu. Također, pomaže kod kronične konstipacije.

Magnezij karbonat
Oblik karbonata ima umjeren udio elementarnog magnezija i dobru bioraspoloživost. Predstavlja dobar izvor magnezija za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluksom kiseline.

Magnezij malat
Organski oblik magnezija koji ima dobru bioraspoloživost te je učinkovit za pomoć kod sindroma kroničnog umora. Smanjuje mogućnost nastajanja grčeva u mišićima, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.
Magnezij klorid
Ovaj oblik ima neznatno bolju apsorpciju od magnezij oksida i može uzrokovati probavne tegobe ako se uzima natašte. Koristi se i kao dodatak prehrani ali se češće koristi u kupkama, sprejevima i oblozima.
Kada se pije magnezij – ujutru ili uvečer?
Kod uzimanja magnezija je važno da ga uzimate redovito i duži period. Da li ćete ga uzimati ujutro ili uvečer ovisi o svrhi uzimanja.
Najvažnije je da utvrdite svoj dnevni raspored uzimanja i da ga se pridržavate, kako biste postigli punu iskorištenost i efikasnost magnezija.
Uloga magnezija u našem tijelu
Magnezij je ključan za pretvorbu hrane u energiju, za normalan rad srca, mozga, živaca i mišića, te za čvrstoću kostiju i zubi. Magnezij sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature te u održavanju ravnoteže krvnog tlaka i šećera. Također je nužan za cirkulaciju, imunitet, probavu i detoksikaciju.
Pridonosi normalnom psihičkom funkcioniranju; pridonosi ravnoteži elektrolita; pridonosi oslobađanju energije prilikom metaboličkih procesa; pridonosi radu živčanog sustava; pridonosi radu mišićnog sustava, uključujući srčani mišić; sudjeluje u sintezi bjelančevina i diobi stanica.
Magnezij je ključan za opskrbu staničnih membrana kalcijem.
Magnezij pomaže jetrenim enzimima u odstranjenju otrova, pomaže u borbi protiv anemije (slabokrvnosti), povećava propusnost stanične opne za glukozu, koja se onda bolje iskorištava kao energetski izvor na razini stanice, zbog čega se smanjuje umor, a organizam dodatno energizira.
Magnezij je prijeko potreban prilikom intenzivnog rasta, trudnoće i dojenja.

https://bioterra.hr/blog-zdravog-zivljenja/zdrav-zivot/magnezij-vazan-mineral-za-kompletan-organizam

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI