OCIJENI

Kako protumačiti dioptriju?

0 pregleda/dan | Objavljeno: 12.04.2024. 11:02

Ako vam sve riječi i kratice na nalazu vaše dioptrije zvuče više grčki i nepoznato, donosimo smjernice kako pročitati nalaz vaše dioptrije?
Da pojednostavnimo, vaš nalaz je serija brojeva, obično u tablici, koja nas usmjerava u odabir tipa naočalnih leća odnosno najbolje korekcije za Vaš vid. Nalazi dioptrije obično se nalaze u dva reda, a ti brojevi odnose se na desno i lijevo oko, obično u 5 stupaca. Već djeluje jasnije, zar ne?

Prvo što ćete vidjeti su hrpa kratica. Evo što one znače.

SPH ili SPHERE (sfera)

“Sferna pogreška” se odnosi na korekcije potrebne za kratkovidnost (-) ili dalekovidnost (+). Ukoliko imate predznak „+“ ispred oznake vaše sferne pogreške to znali da vam je potrebna potpora na udaljenosti za čitanje. Ukoliko se ispred oznake vaše sferne pogreške nalazi predznak „-„ potrebna vam je pomoć za gledanje u daljinu. Što je veći broj iza predznaka, to je i dioptrija veća.

CYL ili CYLINDER (cilindar)

Cilindar je potreban za ispravljanje astigmatizma, refraktivne pogreške koja uzrokuje zamagljen vid i može rezultirati glavoboljom. Cilindar se odnosi na jačinu koja je potrebna za ispravljanje pogreške i izražava se sa + ili – predznakom u četvrtinama dioptrije.

AXIS (os)

Os označava smjer astigmatizma, mjeren u stupnjevima od 0 do 180.

ADD ili NV (adicija)

Adicija je dodatna vrijednost dioptrije potrebna kod gledanja na blizu, koja se pripisuje za progresivne naočale ili naočale za čitanje. Jačina za bifokalne ili progresivne naočalne leće pojačava jačinu i označene su predznakom +.

OD i OS

Medicinski termin OD, oculus dexter za sve poznavatelje latinskog, odnosi se na desno oko, dok je OS, oculus sinester, oznaka za vaše lijevo oko. Nekada su jednostavno označeni sa R ili L (odnosno D ili L).

PD (udaljenost zjenica)

Kako bi prilagodili vaše naočale, morate znati PD ili udaljenost između zjenica. Kada optika ima informaciju o PD-u, može odrediti kako smjestiti naočalne leće u dioptrijski okvir.

PRISM (prizma)

Prizma se odnosi na prizmatičku korekciju koja se koristi za dislocirani vid. Pomaže u sprečavanju zamora oka ili ispravljanje dvoslika.

https://www.monokl.hr/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI