OCIJENI

Jeste li vaše oči spremne za sunčane dane?

Objavljeno: 17.4.2023. 10:04

Sigurno ste pri izlasku na jaku sunčevu svjetlost osjetili nelagodu odnosno potrebu za zaštitom u vidu sunčanih naočala. Zanimljiva je i činjenica da više od trećine UV zračenja kojem smo izloženi do nas dopire pri poluoblačnom i oblačnom vremenu pa bi sunčane naočale trebalo nositi i kada sunce zađe iza oblaka. Nositelji dioptrijskih naočala nalaze se pred dilemom investicije u sunčane naočale s dioptrijom ili kombiniranjem kontaktnih leća sa sunčanim naočalama, aplikacije clip-ona na naočale ili prebacivanjem sunčanih preko dioptrijskih naočala.

Kontaktne leće su dobro rješenje u zimskim mjesecima, dok kod odlaska na more pijesak, vjetar, morska sol i voda stvaraju problem odnosno iritaciju. Da ne spominjemo da je plivanje s kontaktnim lećama nesmotreno jer u kontaktu s vodom može stvoriti infekcije uzrokovane mikroorganizmima.

Clip-on modeli dioptrijskih naočala sa dodatkom magnetnog sunčanog clip-ona odlično su rješenje za dioptrijske i sunčane naočale u jednom, no u slučaju većih dioptrija sa zakrivljenim lećama, magnetni clip on dodatak se ne može spojiti.

Za aktivnosti na otvorenome idealna zaštita su sunčane naočale s dioptrijom koje se mogu izraditi u svim opcijama – s jednojakosnim naočalnim lećama, bifokalnim ili progresivnim naočalnim lećama s obojenim lećama velikog raspona obojenja kao i opcija gradualnih stupnjeva zatamnjenja uz 100% UV zaštitu koje se ugrađuju u sve trendi okvire. Kod odabira sunčanih naočala slučaju koje slijede linije lica, potrebno je naručiti bojane naočalne leće s baznom zakrivljenošću koje su znatno skuplje.  

Odabir materijala sunčanih naočala je raznolik, no treba naglasiti da su plastične leće najpogodnije dok se u slučaju sportskih sunčanih naočala preporučuje trivex materijala kao što je HOYA PNX indeksa loma 1.53 koji je otporan na udarce. Visina sunčanih naočala mora prelaziti 30 mm.

Još jedno od rješenja za sunce su i fotoosjetljive naočalne leće koje reagiraju na UV zračenje tako da na otvorenom tamne, a dolaskom u zatvoreni prostor postepeno se vraćaju u stanje prozirnosti (obično su dostupni u dva obojenja – smeđe i sive boje, te u zelenoj i odnedavno plavoj boji u recepturnoj izradi) no mana za sve vozače je što ne tamne ili slabije tamne iza vjetrobranskog stakla, uz izuzetak Sensity Dark fotoosjetljive opcije japanskog proizvođača HOYA.

Ukoliko se odlučite za izradu sunčanih naočala s ugrađenom dioptrijom, razmotrite investiciju u polarizirane naočalne leće koje odbijaju neugodne refleksije s površina ceste, vode, stakla, pijeska i sl., omogućuju bolji kontrast i izraženije boje te osim što su izrazito ugodne za gledanje, ujedno i odmaraju oči.

Nova kolekcija sunčanih naočala stigla je u optike Monokl uz 30% popusta, a prošlogodišnja je snižena 50%. Više informacija potražite na www.monokl.hr

OCIJENI