OCIJENI

Kako odabrati kontaktne leće?

0 pregleda/dan | Objavljeno: 23.04.2024. 22:36

S tolikom ponudom brandova i opcija perioda nošenja kontaktnih leća, sigurno se pitate koje kontaktne leće odabrati?

Prvenstveno je bitno znati da se vrijednosti dioptrije za kontaktne leće i naočale razlikuju, stoga je kupovina kontaktnih leća na svoju ruku pogrešna. Dioptrije na naočalama i kontaktnim lećama mogu biti iste samo kod manjih dioptrija. Glavni razlog je mjesto korekcije dioptrije: kontaktne leće se nalaze na oku, dok su naočale u prosjeku udaljene 12 mm od oka. Zbog toga se kontaktnim lećama najčešće korigira puna dioptrija za astigmatizam, dok se na naočalama često propiše nešto manja korekcija astigmatizma. Navedena udaljenost utječe i na običnu, odnosno sfernu dioptriju.
Kod pitanja oftalmologu koje meke kontaktne leće preporučuju, odgovor je u većini slučajeva dnevne kontaktne leće jer su najudobnije i najzdravije za oko.

Nošenje kontaktnih leća se često produžuje van okvira preporučenog nošenja jer često nema nikakvih posljedica po kvaliteti vida, česti su i slučajevi spavanja s kontaktnim lećama ili neodržavanja pravilne higijene. Potrebno je shvatiti da su kontaktne leće medicinsko sredstvo za korekciju vida, a ne kozmetička, mlađim osobama estetski prihvatljivija alternativa dioptrijskim naočalama.
Uslijed stavljanja i skidanja kontaktnih leća odlaganjem mokrih leća na umivaoniku, na mokrim površinama kod tuširanja ili odlaska u bazen leće izlažemo prašini, prljavštini i drugim česticama koje mogu dovesti do nakupljanja ddepozita prljavštine na leći ili opasnije razvoju bakterija – Acanthamoeba bakterije koja napada rožnicu oka. Ukoliko su higijena i praktičnost na prvom mjestu, jasno je zašto su dnevne kontaktne leće koje dolaze u vlastitoj otopini i koje se na kraju dana bacaju, najsigurnija opcija nošenja. Prednost je što sa sobom možete ponijeti rezevni par i što nije potrebno kupovati otopinu za leće.

Taloženje depozita na kontaktnim lećama koje se koriste kroz duže vremensko razdoblje (kvartalne, godišnje) može izazvati iritacije oka i nelagodu nošenja, kao i činjenica da se suzni film razlikuje od osobe do osobe i često je nakupine lipida i proteina teško ukloniti čak i otopinom za leće na bazi peroksida pa se nosiocima nakon čišćenja kontaktnih leća čini kao da gledaju kroz dodatan sloj filma.

Dnevne kontaktne leće možete isprobati već na sljedećem oftalmološkom pregledu, a dotada vodite računa o higijeni kontaktnih leća sa sljedećim preporukama:
1. Prije bilo kakvog kontakta s lećom operite ruke kako bakterije s ruke ne biste prenijeli u oko.
2. Čistite kontaktne leće svaki dan, idealno odmah nakon skidanja kako biste stvorili naviku. Koristite samo otopine preporučene od strane vašeg oftalmologa. Ukoliko leće čistite višenamjenskom tekućinom, nježno ih protrljajte kako biste uklonili bakerije, lipide, proteine i depozite.
3. Kutijicu za kontaktne leće promijenite svaka 3 mjeseca. Nakon čišćenja posudice za kontaktne leće, osigurajte da je ista potpuno suha prije stavljanja otopine i samih kontaktnih leća.
4. Držite se preporuke trajanja nošenja kontaktnih leća označenih na kutijici (dnevne, dvotjedne, mjesečne, kvartalne, godišnje). Prilikom otvaranja nove kutijice kontaktnih leća, stavite podsjetnik u vaš planer ili kalendar na mobitelu za vrijeme izmjene.
5. Oftalmolog preporučuje kontaktne leće prema vašoj dioptriji, životnom stilu i zdravlju vida stoga je iznimno bitno da oči odmarate od leća za zdravlje rožnice. Maksimalan period nošenja kontaktnih leća je 12h dnevno, a idealna varijanta bila bi 8 do 10h. Kada zaspete s kontaktnim lećama, u vašu rožnic ne dolazi kisik, može dovesti do suhoće očiju ili izazvati infekciju rožnice koja može dovesti do sljepoće. Neka vam dioptrijske naočale uvijek budu pri ruci.
6. Izbjegavajte plivanje ili bilo koju aktivnost koja uključuje doticaj leće s vodom. Ovo se posebno odnosi na bazene i jacuzzi.

http://www.monokl.hr/kontaktne-lece/

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI