OCIJENI

Sve što trebate znati pri odabiru savršenog parketa

Objavljeno: 20.2.2023. 8:49

Kada razmišljate o uređenju interijera, najčešće prvo pomislite na namještaj, boje i dezene. No, jeste li razmišljali o podu kao vrlo bitnom segmentu pri uređenju interijera? Odabir poda vrlo je važna odluka o kojoj ovisi stil i uređenje vašeg doma.

Ključna uloga podova je upravo definiranje dizajna vašeg doma. Parket od prirodnog drva izvrstan je i neutralan izbor. Drveni parket je svijetao i svakoj prostoriji daje elegantan i ugodan izgled.

Želite li svojim prostorima dati dašak topline i stila, sobni parket je uvijek odličan izbor.

Prvo pitanje jest: što je točno parket?

 • Parket je sastavljen od više slojeva drva, čija debljina može varirati od 11 do 15 cm ovisno o proizvođaču.
 • Posljednji sloj parketa je sloj tvrdog drveta, obično debljine između 3,5 i 4 mm, ali može biti i do 9 mm.
 • Kvalitetan parket, koji ima deblji “noble” sloj, naravno je skuplji, ali je iznimno dugotrajan.
 • Parket može biti od različitih vrsta drveta koje se razlikuju po čvrstoći i boji.
 • Najpopularniji su parketi od bora, hrasta, bukve, tikovine, trešnje i javora.

Sada kada smo usvojili osnove, bitno je znati i par sljedećih stavki oko odabira savršenog parketa.

1. Pripazite na boju vašeg parketa

Govorimo li o drvenim podovima, oni se dijele na svijetle, srednje i tamne. Prije nego što se
odlučite za točnu nijansu, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir:

 • veličinu svog doma,
 • količinu prirodnog svjetla koje ulazi kroz prozore
 • vaš osobni stil.
Ako imate velik stan ispunjen prirodnom svjetlošću, gotovo svaka boja parketa bit će prikladna. Dok je kod malih prostora uvijek bolji izbor svjetliji parket. Ne zaboravite voditi računa o stilu i boji namještaja: dobra kombinacija boja parketa i namještaja ključna je za sklad prostora. Parket toplijih tonova neće se slagati s modernim namještajem poput namještaja od bijele iverice koji je osobito sada u modi.

2. Pripazite na vrstu ugradnje parketa

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru parketa za vaše podove je vrsta ugradnje. Ovisno o vrsti parketa i materijalu, postoje tri najpoznatije vrste instalacije:

 • Plutajuća instalacija
Najpopularniji, jednostavan i ekonomičan način postavljanja parketa. Na postojeći pod postavlja se sloj zvučne izolacije (ploča od pluta ili vlakana) i polietilenska ploča. Na to se montiraju komadi parketa.

 • Ljepljena montaža
Tiple za parket se lijepe direktno na podlogu poda. Jamči izvrsne rezultate i dulji vijek trajanja.

 • Prikovani parket
Ovo je najsloženija i najskuplja instalacija. Sastoji se od postavljanja podloge od drvenih elemenata na betonski estrih nakon čega se drveni komadi parketa pribijaju na njega.

3. Obavezno se odlučite za stručno postavljanje parketa

Samopostavljanje parketa nije uvijek najbolja ideja. Biti sam svoj majstor je pohvalno, ali ne i nužno u slučaju kada se radi o podu kao temelju prostornog uređenja. Postavljanje parketa, oblikovanje parketa po vlastitom ukusu, briga o dodacima poput uklanjanja prijašnjih podova ili lajsni zadaci su koji će vam oduzeti puno vremena i energije. Prilikom odabira najboljeg parketa za svoje podove uključite i rad parketara ili montera. Svakako nećete požaliti i bez stresa ćete moći uživati ​​u svom novom parketu.

Ako ste i dalje u potrazi za stručnim savjetovanjem vezanim uz odabir savršenog parketa Salon parketa i podova Happyfloor u svom programu nudi najbolje od hrvatskih i europskih proizvođača. S preko 450 vrsta parketa i ostalih podova prednjačimo ispred svojih konkurenata uz kratki vremenski rok dostave. Naši stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rado će vam pomoći, a pronaći ih možete na adresi Ilica 343, Zagreb ili na web stranici.

OCIJENI