OCIJENI

Što trebate znati o parketima

Objavljeno: 7.6.2021. 15:17

Drveni podovi nezamjenjiva su podna obloga u interijerima i eksterijerima, a svoje mjesto nalaze u svim stilovima uređenja. Upravo zbog velikog izbora boja i vrste drva te zbog svoje izdržljivosti parketi su nezamjenjiva podna obloga za bilo koju prostoriju.

Ovisno o vrsti drveta od kojeg je napravljen, osobine parketa mogu biti različite. Međutim, bez obzira o vrsti drveta, svaki parket može se lako obnoviti tako da i nakon deset ili više godina izgleda kao nov.
 
                    

Iako je paket kao materijal iznimno čvrst i otporan, ako ga želite postaviti u neku prostoriju u kojoj će pod biti iznimno opterećen potrebno je odabrati parket koji je izrađen od tvrđih vrsta drveta. Veća brojčana vrijednost podrazumijeva veću tvrdoću parketa, veću otpornost na mehanička oštećenja i manje habanje površine.
Budući da je parket u potpunosti prirodan materijal, kako bi što dulje zadržao svoje karakteristike, potrebno je zaštititi njegovu površinu. Parket se najefikasnije štiti nanošenjem laka ili ulja.

Uljeni parket ima prirodniji izgled površine, dok lakirani parket može biti sjajan ili mat. Lakirane površine se lakše održavaju, ali kada se oštete potrebno ih je brusiti i ponovo lakirati. Redovno održavanje uljene površine je zahtjevnije, ali zato generalna obnova površine obično nije potrebna.
 
                   

Postoji zabluda da parketi nisu pogodni za postavljanje podnog grijanja. Istina je da se parketi moraju postaviti po propisanim pravilima i na odgovarajući način, ali se drveni parketi se neće izobličiti ili uništiti od zagrijavanja. Bitno ih je kao i kod običnog poda bez grijanja čistiti odgovarajućim blagim sredstvima za drvo ali temperatura neće utjecati na njihovu kvalitetu i izgled. Hrast i bambus su najprikladniji materijali za podno grijanje. Valja napomenuti da dvoslojni i troslojni parketi svojom konstrukcijom povećavaju provodljivost topline dok se širenje i rastezanje drveta odvija u dijelu parketa koji nije vidljiv.

Nakon što definirate kakav parket želite, valja obratiti pažnju na odabir dimenzija. Najčešća preporuka je da se u manje prostore postave parketi manjih dimenzije dok se veći formati tzv. seljački podovi idealno uklapaju u velike kvadrature gdje će njihova dimenzija više doći do izražaja.

Ako je vam je potreban savršen pod koji će vašem stanu, apartmanu ili poslovnom prostoru dati poseban, prirodan i topao efekt Happyfloor mjesto je gdje ćete pronaći sve što vam je potrebno.

Salon parketa i podova Happyfloor u svom programu nudi najbolje od hrvatskih i europskih proizvođača. U svojoj ponudi imaju preko 450 vrsta parketa i ostalih podova, koje mogu isporučiti u vrlo kratkom roku. Ako trebate savjet vezan uz podne obloge, vrhunski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rado će vam pomoći, a pronaći ih možete na adresi Ilica 343, Zagreb ili na: happyfloor-zagreb.com.

OCIJENI