OCIJENI

Gotovi (lakirani ili uljeni) parketi i seljački podovi

Objavljeno: 10.1.2023. 12:41

Naša ponuda obuhvaća najveći izbor parketa u Hrvatskoj. Imamo više od 500 vrsta parketa (masivnih, posebno višeslojnih i parketa za podno grijanje).

U zemljama Europske unije, u odnosu na ukupnu ugradnju drvenih podova, zastupljenost višeslojnih (dvoslojnih i troslojnih) gotovih parketa je oko 80%  i s tržišta sve više istiskuje tradicionalni, klasični masivni parket zbog niza prednosti.

Jedna od najvećih prednosti višeslojnih parketa je njihova stabilnost, u odnosu na masivni parket višeslojni parket "radi" čak 60% manje. Takav parket je dugi niz godina postojan, odnosno puno rjeđe se pojavljuju pukotine i razmaci između letvica parketa kao kod masivnih vrsta, što je svakako vrlo važno kada parket dolazi na podno grijanje. Također je vrlo važna i estetska strana.

Poznato je da se drvo kao prirodni i higroskopan materijal, pod utjecajem okoline (naročito vlage u ljetnom periodu) širi, odnosno skuplja (zimski period u sezoni grijanja). Takav utjecaj na drvene podove posebno dolazi do izražaja kod parketa većih dimenzija, kao što je to trenutno vrlo popularan seljački pod.

Troslojni parket se sastoji od gornjeg habajućeg sloja (hrast, jasen, bukva ili neka druga vrtsa drva), srednjeg sloja od poprečno položenih drvenih dašćica i donjeg, stabilizirajućeg drvenog sloja. Međusobno okomit pravac pružanja drvenih vlakana u slojevima reducira prirodno kretanje drveta i pod čini stabilnim.

Debljina gornjeg habajućeg sloja od cca 3-5 mm omogućava dva do pet brušenja, što višestruko produžava životni vijek ovog drvenog poda. Jedna od glavnih predrasuda vezanih za višeslojne parkete je dvojba oko čvrstoće. Naime gornji sloj debljine nekoliko milimetara daje istu površinsku čvrstoću kao i masivan parket, u nekim slučajevima ona je i povećana u odnosu na masivni parket zahvaljujući tvorničkom lakiranju gdje se lak nanosi pod većim pritiskom nego što je to moguće kod ručno nanošenog. U zadnje vrijeme na tržištu su se pojavili parketi koji imajudonji sloj od HDF-a čime višeslojni parketi postaju dodatno stabilniji i cca 30% tvrđi u odnosu na klasičnu višeslojnu konstrukciju ili masivne parkete. Svi naši parketi lakiraju se od 6-8 slojeva, lak ne sadrži štetne spojeve i podu daje dugotrajnu UV zaštitu.

Također u ponudi imamo puno uljanih parketa u raznim bojama, kao i posebne obrade poput četkane ili ručno hoblane površine koja podovima daje autentičan i prirodan dojam.

Posebno smo ponosni na veliku ponudu gotovog parketa koji dolazi kao moderan seljački pod većih dimenzija u obliku daske. Debljina takve vrste parketa obično je od 10-15 mm.

S obzirom na to da se koriste razne vrste drva, europske i egzotične, svaki naš klijent parket može prilagoditi vlastitim zamislima za svoj stambeni ili poslovni prostor. Višeslojni gotovi parketi proizvedeni su od najkvalitetnijih prirodnih sirovina. Estetski su privlačan, prirodan i zdrav proizvod, stoga ne čudi sve više interesa za kupnju ovakve vrste parketa, ne samo zbog svoje funkcionalnosti, već i povoljnijih cijena. Pogodan je kod svih vrsta podnog grijanja.

Jednostavan sistem montaže. Bez obzira postavlja li se kao plivajući pod ili se lijepi za podlogu, višeslojne parkete iz naše ponude odlikuje brza i jednostavna instalacija. Lamele se međusobno spajaju „klik“ ili "utor+pero" sustavom čime se postiže iznimno jaka međusobna veza. Izvrsna geometrija parketa osigurava nalijeganje bez razmaka, odnosno neuočljiv spoj među lamelama ili naglašeni V spoj kod podova većih dimenzija.

Uvijek je puno bolja opcija parket lijepiti za podlogu (bez obzira bio on klik ili klasičnog spoja). Time se postiže puna stabilnost poda, lakše se naknadno brusi i lakira, smanjuje se bučnost kod hodanja, eliminira se pojava "škripanja". Postavljen kao plivajući pod, troslojni parket pak s druge strane omogućava vrlo jednostavnu deinstalaciju, te prema potrebi, ponovnu upotrebu na nekom drugom mjestu. Kao zvučna izolacija kod ostave plivajućeg poda ispod parketa može se postaviti odgovarajuća folija ili pluto debljine od 2-6 mm.

Kod postavljanja parketa ističemo važnost da podloga sadrži odgovarajuću razinu vlage (2% kod klasičnih estriha ili 1,8% vlage kod estriha s podnim grijanjem). Kod podnog grijanja preporučamo upotrebu trajnoelastičnih ljepila A+ klase sastava. Površinska temperatura poda kod podnog grijanja niti na jednom mjestu ne smije biti viša od 28 °C pri 20 - 22 °C sobne temperature.


Više informacija potražite na našoj web stranici.
 


OCIJENI