OCIJENI
popust 10%

Dubravko Lovrenović STEĆCI: bosansko i kumsko mramorje srednjeg vijeka

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 02.06.2016. 14:42

Stećci na području srednjovjekovne Bosne i Hercegovine više od stotinu godina predmet supovijesno-socioloških, arheoloških, povijesno-umjetničkih, demografskih i etnoloških istraživanja. Među nabrojenim oblicima istraživanja, arheološka pretraživanja grobova koja pružaju preciznije antropološke i demografske podatke, daleko zaostaju za analizom nadzemnih elemenata nekropola stećaka.

Kao nadgrobni spomenici triju bosanskih konfesija, Stećci su do danas bili predmetom raznih ideoloških i političkih historiografskih prisezanja.Primjerice, mit o bogumilskom karakteru stećaka još uvijek se podgrijava, čak i u dijelu međunarodne historiografije. Dubravko Lovrenović u knjizi Stećci polazi od komparativne analize kritičke fortune, domaćih historijskih izvora i arheoloških nalaza. Umjesto ideoloških i politički motiviranih interpretacija, koje zanima jesu li stećci grobovi pripadnika Crkve bosanske, pravoslavni ili katolički, srpski ili hrvatski, Lovrenović se zalaže za transetničku i interkonfesionalnu interpretaciju stećaka. Umjesto magle nacionalne romantike Lovrenović nudi statistiku, umjesto paušalnih ocjena i pjesničkih opisa motivike, kompleksnu matematičko-statističku obradu podataka.Tek u takvom ključu interkulturalna i interkonfesionalna dimenzija stećaka postaje znatno jasnija.



Dubravko Lovrenović(1956), historičar, medijevalist. Na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu stekao diplomu historičara (1979), magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1985), a titulu doktora nauka stekao na Univerzitetu u Sarajevu (1999). Kao redovni profesor na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu predaje Opću historiju srednjeg vijeka. Autor je knjiga i brojnih znanstvenih radova posvećenih bosanskom i evropskom srednjovjekovlju objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima. Sudjelovao u izradi programa i studija iz oblasti zaštite bosanskohercegovačkog naslijeđa.

Ljetni semestar školske god. 2001./2002. proveo kao gostujući profesor na američkom univerzitetu Yale. Tokom ljetnjeg semestra školske godine 2004./2005. boravio kao stipendist na Centralno-europskom univerzitetu u Budimpešti. Školsku godinu 2007./2008. proveo na University of Chicago kao stipendist Fulbright fondacije. Obavljao dužnost zamjenika ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH (2001-2003), od 2002. član je Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, bio član Komisije za suradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-m (2002-2006). Sekretar je Odbora za historiju pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH i prodekan za nastavu i studentska pitanja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

https://www.dominovic.hr/Artikl/STECCI-bosansko-i-kumsko-mramorje-srednjeg-vijeka.html?q=cGdcMTg1LHByXDcxMTM3

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI