OCIJENI
popust 10%

Robert Menasse, EUROPSKI VJESNIK: Bijes građana i mir Europe

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 20.10.2016. 19:40

Promišljanja o Europskoj uniji iz pera Roberta Menassea, nastala kao rezultat duljeg boravka u Bruxellesu, nude nam određenu dozu solidno argumentirana optimizma, koji, naravno, ne zazire ni od kritičkih tonova, jer, kako i sam ističe, u EU-u „štošta valja propitivati i kritizirati“. Isto tako, međutim, koncepciju „postnacionalne demokracije“ ne valja sagledavati kao birokratsku sablast, već kao izglednu političku, ekonomsku i kulturnu realnost, što pak nije moguće bez kritičkog sučeljavanja s nizom klišeja i predrasuda, okoštalih tijekom posljednjih desetljeća u sveukupnoj europskoj samopercepciji.

Na čitak i zanimljiv način Menasse, koji je u Bruxelles prvotno otputovao zbog sondiranja terena za mogući roman, piše o „iznenađenjima“ koja su ga tamo dočekala, a jedno od njih svakako je činjenica da mu se Europska komisija protivno uvriježenoj bojazni skeptika i pesimista predstavila kao „otvorena i transparentna“ institucija „vitkog, štedljivog i jeftinog“ činovničkog aparata.

Zanimljive analize aktualnih europskih kriza - koje ni izdaleka nisu isključivo financijske prirode - upletene u pitko tekstualno tkivo ovog kulturno-političko-ekonomskog putopisa, vode nas, na tragu ideja kakve danas zagovaraju filozofi poput Jürgena Habermasa, romanesknom završetku u kojem se ne bez ironije tematizira ozračje predvečerja potonuća, jer jedna od dviju ponuđenih koncepcija budućnosti svakako će potonuti: postnacionalna demokracija ili nacionalna država.

www.knjizara-dominovic.hr/Artikl/EUROPSKI-VJESNIK-bijes-gradana-i-mir-Europe.html?q=cGdcMTA0LHByXDcyOTkw

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI