OCIJENI
popust 10%

Davor Ivo Stier, NOVA HRVATSKA PARADIGMA: ogled u društvenoj integraciji i razvoju

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 02.06.2016. 14:43

Opis
Nakon dvije sukcesivne paradigme, državotvorne i euroatlantske, Hrvatskoj predstoji novi izazov: otvaranje političkih i ekonomskih institucija i društveni razvoj. Društvenom integracijom te osmišljenom demokratizacijom institucija hrvatske države pružio bi se otpor determinizmu i sveprisutnoj apatiji koja dominira našim javnim prostorom. Europarlamentarac Stier u svom ogledu Nova hrvatska paradigma upravo definiranje nove razvojne paradigme postavlja kao preduvjet za značajniji gospodarski rast i ukupni razvoj hrvatskog društva i države. Pogovor je napisao Tonino Picula.

„Kao ‘konstelacija uvjerenja, vrijednosti, (...) koje dijele članovi jedne određene zajednice’, nova paradigma ne traži samo demokratizaciju načina funkcioniranja političkih stranaka, već i doktrinarnu profilaciju u skladu sa strateškim ciljevima otvaranja institucija i integracije isključenih ili marginaliziranih hrvatskih građana. Takvo usmjerenje prema novoj paradigmi neće biti jednoznačno, svaka će stranka razvojnom okviru pristupiti iz svoga kuta gledanja, ali će s drugim relevantnim strankama dijeliti strateško usmjerenje prema društvenoj integraciji kao podlozi za razvoj.
Demokratizacijom stranaka ograničava se moć stranačkog predsjednika i užeg vodstva, povećava se unutarnja i vanjska kontrola, postiže se veća transparentnost u procesu donošenja odluka te na kraju vraća javno povjerenje u političke institucije i potiče veća građanska participacija. Takva demokratizacija političkih stranaka također bitno sužava prostor korupciji generiranoj u interakciji zatvorenih političkih i ekonomskih institucija.“

Davor Ivo Stier je zastupnik u Europskom parlamentu i glavni pregovarač Europske pučke stranke u Odboru za razvoj. Dobitnik je nagrade The Parliament Magazine MEP Award 2015 za najboljeg zastupnika na području razvojne politike. Prije izbora u Europski parlament bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku. Od 2010. do 2014. bio je i međunarodni tajnik Hrvatske demokratske zajednice. Rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu. Diplomirao je političke znanosti i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu, a na istom je sveučilištu diplomirao i novinarstvo. Zatim je u Zagrebu završio Diplomatsku akademiju te bio u hrvatskoj diplomaciji više od petnaest godina. Uz ostalo, radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama te u Stalnoj misiji pri NATO savezu u Bruxellesu. Kao savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, a kasnije kao posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju radio je na završetku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Za vrijeme Domovinskog rata bio je dopisnik argentinskog radija America i dnevnog lista El Cronista. Odlikovan je redom kneza Branimira zbog promicanja političkog dijaloga i suradnje u Europskom parlamentu. Oženjen je i otac troje djece. S obitelji živi u Samoboru.

Redovna cijena: 100,00 kn
Internet cijena: 90,00 kn
Uštedjeli ste: 10,00 kn

http://www.dominovic.hr/Artikl/NOVA-HRVATSKA-PARADIGMA-ogled-u-drustvenoj-integraciji-i-razvoju.html?q=cGdcMTYscHJcNjk5MDg%3d

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI