Knjige su ogledalo naše duše!

Objavljeno: 11.10.2017. 16:15

Kažu da čovjek vrijedi onoliko koliko je knjiga pročitao. U današnjem svijetu nažalost svake godine sve je manje i manje onih koji čitaju knjige. Knjige nam pomažu u razvoju našeg vokabulara, a samim time i utječu na cjelokupan osobni razvoj. Knjige nikada ne bi smjele zastarjeti jer miris stranice kada otvaraš knjigu ne može zamijeniti niti jedan e-book čitač. Važnost čitanja knjige u dijelu je svakog obrazovnog programa u Hrvatskoj, ali zbog svakodnevnog razvoja tehnologije, djeca od najmanjih nogu nemaju naviku čitati kako bi saznali nešto, već za svaku novu informaciju googlaju.Google, iako najpopularnija tražilica, kako u svijetu tako i kod nas ne može zamijeniti knjige. Knjige su još od izuma papira glavni izvor svakog znanja. Od malih nogu, roditelji Vam čitaju knjige. Nitko od nas ne bi znao tko je Snjeguljica ili Trnoružica da nam roditelji nisu čitali te iste bajke. Krenuvši u školu iz knjiga učite slova, vježbate brojeve i ponavljate dane i godine. Nakon osnovne škole dolaskom u srednju školu sve potrebno znanje dobivate iz knjiga. Kroz cijeli život znanje najviše stečete kroz pročitanje knjige. A što više čitate to se Vaš mozak sve više razvija.Glavne prednosti čitanja knjiga su:

  • Razvoj vokabulara
  • Mogućnost širenja znanja
  • Bolja opća informiranost
  • Ojačavanje kulture
  • Utvrđivanje gradiva
Naravno, puno su nam draže one knjige koje same izaberemo, nego one koje moramo čitati. Žanr koji volite ovisi o Vama kao osobi. Jeste li ipak radije kupili ljubavnu dramu ili pak realističnu knjigu, želite li čitati samo krimiće, a sve ostalo Vas ne zanima? Ovisno o temi knjige. Vrlo često knjige se kupuju na preporuku prijatelja, profesora i dr. A dosta često se i gledaju određene recenzije kritičara. Ali kada dođete u knjižaru ili knjižnicu, prepušteni ste sami sebi.

Vaša kreativnost ovisi i o knjizi koju ćete odabrati:
  • Što želim čitati?
  • Uzimam li knjigu za slobodno vrijeme ili želim učvrstiti znanje u nekom području?
  • Ne mora značiti ako mi je netko preporučio neku knjigu da je ona stvarno dobra. Ukusi si različiti. Savjetovat ću se s knjižničarom?
  • Jesam li pogledao film koji je napisan na temelju istoimene knjige?


Samo su neka od pitanja koje si svatko tko dođe u knjižaru ili knjižnicu mora postaviti. Zapamtite kako je knjiga uvijek bolja od filma jer si sami zamišljate likove i njihove karakterizacije. Ne zamišljate lika kao glumca iz filma, već kao stvarnu osobu. Ako ste odlučili uložiti u sebe, pročitajte mjesečno barem tri do četiri knjige. Vremena uvijek imate, samo je stvar organizacije. U onom trenutku kad želite pogledati još jedan film ili seriju, isključite tv i s police uzmite knjigu koju ste kupili.

Stoga, bilo da ste ljubitelj dobrog krimića, ljubića, knjiga na engleskom jeziku ili jednostavno mirisa antikvarnih naslova, svratite do Sveučilišne knjižare i antikvarijata Dominović na adresi Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu, gdje će vas stručno I ljubazno osoblje uputiti u sve čari svijeta knjige.