OCIJENI

Sve što trebate znati o vađenju umnjaka

Objavljeno: 3.12.2022. 18:55

Spremate se na vađenje umnjaka? Donosimo sve što trebate znati!

Vađenje umnjaka odnosno alveotomija prilično je čest i jednostavan zahvat, no kao i svaki drugi kirurški zahvat, pacijentima može biti izvor stresa. Iako biste vjerojatno rado izbjegli vađenje umnjaka, ponekad je ono nužno. Donosimo vam sve što trebate znati o ovom postupku kako biste mu se podvrgnuli bez straha.

Kada je potrebno vađenje umnjaka?

Pacijent se upućuje na vađenje umnjaka samo onda kada za to postoji jasna indikacija. Uklanjanje umnjaka potrebno je kada pacijenti imaju stalne ili povremene bolove u stražnjem dijelu čeljusti uzrokovane nicanjem umnjaka. Ponekad umnjaci nepravilno rastu i pri tome uzrokuju pomicanje ostalih zubi i jaku bol. Kod nekih pacijenata javljaju se nepotpuno izrasli umnjaci koji također uzrokuju bol. Umnjaci mogu biti podložni stvaranju karijesa, a mogu uzrokovati i oštećenja na susjednim zubima, kao i bolesti desni. U nekim slučajevima, potrebno ih je ukloniti prije ortodontske terapije.

Kako izgleda zahvat?

Ako umnjak nije probio desni, kirurg će napraviti maleni rez kako bi mu pristupio. Ponekad je potrebno zub izrezati na manje dijelove kako bi ga se lakše uklonilo. Ako je umnjak iznikao, vađenje će biti jednostavnije. Osjetit ćete pritisak prilikom vađenja, no zahvat je potpuno bezbolan jer se anestetikom umrtvljuje područje oko zuba.

Što nakon zahvata?

Postoperativni oporavak vrlo je individualan. Najčešći simptomi nakon zahvata su bol, oteklina i nelagoda, a kod nekih pacijenata javlja se povišena tjelesna temperatura. U nekim slučajevima pacijentu se prepisuje antibiotik. Cijeli dan nakon zahvata potrebno je primjenjivati ledene obloge i jesti mekanu i kašastu hranu. Pacijent ne smije konzumirati vruću hranu i pića, alkohol, pušiti niti se baviti težom fizičkom aktivnošću. Za ublažavanje boli mogu se koristiti lijekovi poput ibuprofena i paracetamola. Uz pridržavanje uputa, bol će nestati kroz 3-4 dana nakon zahvata.

Ako vam je potrebno vađenje umnjaka, kontaktirajte Dental CentarOstojić. U njihovom timu rade vodeći oralni kirurzi u Zagrebu s više od 20 godina iskustva. Prepustite se u njihove ruke za brz, bezbolan i učinkovit zahvat. Osim vađenja umnjaka, rade i druge, često kompliciranije zahvate, poput uklanjanja upaljenih zubi, cisti, granuloma, nadogradnje kosti i kirurških priprema za ugradnju implantata.


OCIJENI