OCIJENI

Oralna kirurgija: Postupak, oporavak i savjeti za pacijente

Objavljeno: 16.11.2023. 15:51

Oralna kirurgija predstavlja granu stomatologije koja se specijalizira za kirurške zahvate unutar oralne šupljine. Ova grana stomatologije obuhvaća širok spektar procedura, od vađenja zuba do složenijih kirurških intervencija. Evo pregleda postupka, oporavka i ključnih savjeta za pacijente koji se podvrgavaju oralnoj kirurgiji.

Postupak oralne kirurgije

 • Konzultacija i pregled: Prije operacije, pacijent se sastaje s oralnim kirurgom radi pregleda i utvrđivanja potrebnog zahvata. Tijekom konzultacije, kirurg objašnjava postupak, rizike i očekivane rezultate.
 • Priprema za zahvat: Za veće operacije, pacijent može biti upućen na preoperativne pretrage kao što su rendgenski snimci ili krvne pretrage. Prije samog zahvata, može se preporučiti ograničenje unosa hrane i tekućine.
 • Izvođenje kirurškog zahvata: Ovisno o vrsti zahvata, oralni kirurg će primijeniti lokalnu anesteziju ili u nekim slučajevima opću anesteziju kako bi osigurao udobnost i bezbolnost pacijenta tijekom procedure. Kirurg pažljivo izvodi zahvat uz primjenu odgovarajućih tehnika i instrumenata.

Oporavak nakon oralne kirurgije

 • Ublažavanje boli i oticanja: Nakon zahvata, može se očekivati određena razina nelagode, boli i oticanja. Pacijenti se obično savjetuju da koriste propisane lijekove za ublažavanje boli i da primjenjuju hladne obloge kako bi smanjili oticanje.
 • Pravilna oralna higijena: Liječnici će dati smjernice o njezi usne šupljine nakon operacije. To može uključivati nježno četkanje zubi, ispiranje slanom vodom i izbjegavanje ispiranja usta ili ispijanja kroz slamku kako bi se izbjeglo remećenje područja operacije.
 • Pratite upute za prehranu: Tijekom oporavka, preporučuje se konzumiranje meke hrane i izbjegavanje vruće ili začinjene hrane kako bi se izbjeglo iritiranje područja operacije.
 • Redoviti pregledi i pratite upute: Važno je redovito posjećivati svog oralnog kirurga kako bi se osiguralo da se rana pravilno zacjeljuje i da nema komplikacija. Pridržavanje svih uputa i smjernica ključno je za uspješan oporavak.

Savjeti za pacijente koji se podvrgavaju oralnoj kirurgiji

 • Slijedite upute svog liječnika: Pratite sve upute koje vam je dao oralni kirurg kako biste osigurali brz i uspješan oporavak.
 • Komunicirajte s liječnikom: Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga tijekom oporavka, ne ustručavajte se kontaktirati svog liječnika.
 • Odmorite se i dajte tijelu vremena za oporavak: Odmor je važan za uspješan oporavak nakon operacije, stoga dajte tijelu potrebno vrijeme za zacjeljivanje.
 • Pazite na prehranu: Pravilna prehrana pomaže u bržem oporavku, stoga slijedite smjernice o prehrani koje je propisao vaš liječnik.

Oralna kirurgija je kompleksna grana stomatologije koja pruža potrebnu njegu i rješenja za različite oralne probleme. Pravilna priprema, postupak i oporavak ključni su za uspješan ishod operacije. Osigurajte da redovito pratite upute svog liječnika kako biste osigurali brz i bezbolan oporavak nakon oralne kirurgije.

Za potpuno opremljene kirurške sale i stručnost dva iskusna specijalista oralne kirurgije, posjetite naš Dental Centar Ostojić u Zagrebu! Pružamo bezbolne i precizne zahvate, uključujući vađenje umnjaka, apikotomije, ciste te složene kirurške pripreme za ugradnju implantata. Prepustite se našem timu stručnjaka za besplatni pregled i individualizirani plan terapije. Za više informacija možete nas zapratiti i na Facebooku.


OCIJENI