OCIJENI

Zašto je cink važan za funkcioniranje našeg organizma?

Objavljeno: 25.8.2021. 14:13

Važnost minerala cinka za naš organizam od enormnog je značaja. Naime, cink je vrlo bitan za održavanje brojnih procesa unutar našega tijela, a jedan je od sastojaka mnogih važnih hormona, kao npr. hormona rasta, inzulina i spolnih hormona. Pronalazimo ga i u mnogim dijelovima i organima našega tijela: mišićima, kostima, jetri, prostati i dr. Bez cinka ne bi moglo doći do pravilne sinteze proteina u našemu tijelu pa bi tako prvo nastradale naše kosti i bilo bi otežano stvaranje kolagena. 


Jačanje imuniteta

Cink je jedan od minerala nužnih za jačanje imuniteta. Jedan od znakova koji ukazuju na manjak cinka u organizmu jesu učestale prehlade nastale upravo zbog oslabjela imuniteta. Iako cink nije jedini element koji može pomoći u bržem završetku ili sprječavanju prehlade, dokazana su njegova brojna pozitivna svojstva kada je u pitanju kraće trajanje prehlade, a svakako doprinosi i prevenciji od mogućih prehlada. Upalni citokini također su manje prisutni u ljudi koji imaju dovoljno cinka u organizmu. Za kraj možemo zaključiti – iako cink nije garancija kako ćemo izbjeći prehladu, svakako nije na odmet koristiti ga u nekim od alarmantnih situacija. 


Zdravija koža, kosa i nokti

Brojni naizgled samo estetski problemi ipak sugeriraju na veći zdravstveni problem – koža sklona aknama, lomljiva kosa ili nokti koji prebrzo pucaju neki su od znakova koji upućuju na manjak cinka u organizmu. Cink na policama brojnih drogerija pronalazimo kao glavni od sastojaka u brojnim kremama za lice te je već odavno pronašao svoje mjesto u beauty i skincare industriji. Proizvodi koji sadrže cink svakako će pomoći u uklanjanju bijelih mrlja vaših krhkih noktiju, a bit će i dobar saveznik protiv učestalih lomova vrhova vaše kose. 


Kako nadomjestiti manjak cinka u organizmu?

Kamenice i drugi morski plodovi, poput rakova, jastoga i školjaka, vrlo su bogati cinkom i dobro ih je uvrstiti u što češću prehranu. Osim toga, cinkom obiluju i brojni orašasti plodovi pa su tako bademi, lješnjaci i indijski oraščići odličan izbor za popodnevni snack. Slanutak, leća i crni grah namirnice su koje mogu biti odličan prilog, a vrlo su bogate brojnim hranjivim tvarima pa tako i cinkom.

Ipak, ponekad je cink iz različitih razloga potrebno nadomjestiti i dodacima prehrane koji su bogati tim vrijednim mineralom. Pri tome je jedan od ključnih razloga učinkovitiji način apsorpcije cinka u naš organizam dodacima prehrani. Ljekarne Vales imaju vrlo bogatu ponudu dodataka prehrane i sigurni smo da ćete pronaći idealnu kombinaciju baš za vas!

OCIJENI