OCIJENI

3 glavna načina za jačanje imuniteta

Objavljeno: 25.11.2022. 18:18

Bliži se najhladnije doba godine, a s njime i razdoblje prehlada, viroza i gripe. Manje je sunca i topline pa i manje vitamina, a samim time mnogo više rizika za imunološki sustav. Svatko može pomoći svojem imunitetu kod savladavanja bolesti i infekcija na način da ga ojača uz pomoć određenih namirnica, sna, tjelovježbe i mnogih drugih čimbenika. U nastavku donosimo 3 najbolja načina za jačanje imuniteta! 

Usredotočite se na hranu

Mnoga su istraživanja pokazala kako pothranjenost, ili loša prehrana, može znatno oslabiti naš imunološki sustav. Kako biste održali svoj imunitet jakim, svojem tijelu morate dati hranjive tvari koje su mu potrebne za razvoj. Jako je važno jesti raznovrsno, a najvažnije je da u svoje tijelo unosite voće, povrće, žitarice i nemasne bjelančevine, dok treba ograničiti dodatne šećere i zasićene masti. 

Neke su od namirnica posebno pogodne za imunitet, kao što su: 

  • Borovnice – u sebi sadrže određene tvari koje brane dišni sustav od infekcija
  • Agrumi - bogati su vitaminom C, koji je junak u borbama protiv kašlja, vrućice i hunjavice
  • Kivi -  pun je vitamina C i drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina K, kalija i folata
  • Brokula - bogata je vitaminima A, C i E, antioksidantima i vlaknima, sjajna je za reguliranje probave
  • Češnjak - ublažiti će simptome prehlade zbog svojih antivirusnih svojstva

Velika je važnost u tjelovježbi

Tjelovježbom potičemo niz pozitivnih promjena u organizmu, na primjer, poboljšava nam se  cirkulacija, jačaju antitijela koja nas štite, a hormon stresa se smanjuje. Mnoga su istraživanja dokazala važnost tjelovježbe za jačanje imuniteta. Ne morate ići u teretanu ili na grupne treninge ako za to nemate vremena ili volje – možete vježbati i kod kuće. Sa samo pola sata razgibavanja dnevno, mnogo ćete učiniti za svoje tijelo i organizam.

Osigurajte si dovoljnu količinu sna

Dobar san igra ključnu ulogu u funkcioniraju i jačanju imunološkog sustava, dok nedostatak sna može smanjiti imunitet i povećati osjetljivost na infekcije i bolesti. Odrasle osobe trebaju 7 ili više sati sna noću, stoga poradite na poboljšanju kvalitete vašeg sna i omogućite svojem tijelu kvalitetan odmor. 

Postoje i dodatci prehrani uz koje na lak način možete ojačati svoj imunitet. Zovu se suplementi, a u sebi sadržavaju vitamine i/ili minerale koje osoba ne unosi dovoljno kroz svakodnevnu prehranu. Možete ih pronaći u ljekarnama, a u zagrebačkoj ljekarni VALES ljubazni će vam farmaceuti vrlo rado pomoći prilikom izbora najboljih suplemenata za vaš organizam. 


OCIJENI