OCIJENI

Sedam mitova o SPF-u koje trebate zaboraviti

Objavljeno: 23.8.2023. 9:07

UV zračenje ozbiljno utječe na zdravlje naše kože, stoga je ključno znati kako se zaštititi od njegovih štetnih učinaka. Jedan od temeljnih alata za to je SPF (Sun Protection Factor) proizvod. No, u moru informacija često se pojavljuju mitovi koji mogu dovesti do krivih saznanja i loših navika. U ovom članku ćemo razbiti sedam čestih mitova o SPF-u kako bismo vam pomogli bolje razumjeti zaštitu od sunca i sačuvati zdravlje svoje kože.

1.  Veći SPF pruža dužu zaštitu

Često se misli da veći broj SPF-a znači da ćete duže biti zaštićeni od sunca. No, istina je da veći broj SPF-a ne pruža značajno dulju zaštitu. SPF 30 blokira oko 97% UVB zračenja, dok SPF 50 blokira oko 98%. Nadalje, faktori kao što su znojenje, kupanje i trljanje mogu smanjiti trajanje zaštite, bez obzira na broj SPF-a.

2. SPF štiti od svih štetnih sunčevih zraka

Iako SPF proizvodi štite od UVB zračenja (koje uzrokuju opekline), neki od njih ne pružaju adekvatnu zaštitu od UVA zračenja (koje pridonose starenju kože i dugotrajnim oštećenjima). Tražite proizvode s oznakom "Broad Spectrum" jer to znači da štite od oba tipa zračenja.

3. SPF treba nanositi samo kad je sunčano

Čak i kad je oblačno ili hladno, UV zračenje može doprijeti do vaše kože. Zato je važno nanositi SPF svakodnevno kako biste se zaštitili od potencijalno štetnih zraka, bez obzira na vremenske uvjete.

4. Dovoljno je jednom nanijeti SPF tijekom dana

SPF treba nanositi više puta tijekom dana kako bi ostao učinkovit. Preporučuje se nanositi ga svaka dva sata ili češće ako ste se znojili ili kupali. Također, nanesite ga obilno kako biste dobili pravilnu zaštitu.

5. SPF sprječava dobivanje preplanule boje

Iako SPF može smanjiti rizik od opeklina od sunca, ne sprječava potpuno dobivanje preplanule boje. Umjesto toga, pruža postupno i sigurnije tamnjenje kože.

6. Samo lice treba zaštititi SPF-om

Svaki dio tijela izložen suncu treba zaštitu, uključujući ruke, vrat, noge i tijelo. Ne zaboravite nanijeti SPF na sve izložene dijelove kože kako biste osigurali cjelokupnu zaštitu.

7. Visoki SPF nije potreban za tamniju kožu

Svi tipovi kože trebaju zaštitu od sunca, bez obzira na boju. Iako tamnija koža ima veću prirodnu zaštitu od UV zračenja, i dalje je osjetljiva na oštećenja. Preporučuje se korištenje odgovarajućeg SPF-a za vaš tip kože.

Razbijanjem ovih sedam čestih mitova o SPF-u možemo bolje razumjeti važnost pravilne zaštite od sunca. Korištenje odgovarajućih SPF proizvoda i pravilne navike zaštite od sunca igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i prevenciji dugotrajnih oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Za zdravlje koje zaslužujete i uslugu koju povjeravate već 20 godina, posjetite Ljekarne Vales. Pružamo vam stručnost utemeljenu na znanju i iskustvu, uz osobno savjetovanje koje vam pruža povjerenje. Naša posvećenost vašem zadovoljstvu te konstantno stručno usavršavanje čine nas vašim partnerom za vrhunsku farmaceutsku skrb. Posjetite nas i doživite raznoliku ponudu proizvoda te visoku kvalitetu usluge. Za više informacija posjetite i našu web stranicu i zapratite nas na Facebooku.


OCIJENI