OCIJENI

Koliko vam anatomska obuća može pomoći u svakodnevnom životu?

Objavljeno: 7.5.2021. 11:33

Sve dolazi od stopala - rečenica je koju često govore stariji ljudi. I u pravu su - pravilno držanje i razvoj tijela također određuje položaj stopala i način hodanja. Iako je riječ o složenoj strukturi od 26 kostiju i 33 zgloba podržanih mnoštvom ligamenata, često zanemarujemo važnost položaja naših stopala. Visoke potpetice, nekvalitetna obuća koja ne pruža dovoljnu i kvalitetnu potporu našim stopalima - sve to utječe na naše cjelokupno zdravlje, a koje kreće od pravilnog držanja tijela. Obuća je jednostavno nešto na što se isplati izdvojiti novac i odabrati onu koja najbolje pristaje našim potrebama. Iz tog se razloga i razvila anatomska obuća.

Anatomska obuća za djecu

Bebino stopalo podstavljeno je masnoćom zbog čega je vrlo fleksibilno. Sve važne osjetilne informacije prilikom učenja hodanja, djeca dobivaju od tabana. Kvalitetna i potporna obuća ključ je zdravlja i dobrobiti vaše djece i samo na taj način se njihova stopala mogu pravilno razvijati.

Cipele koje birate za vaše dijete moraju biti čvrsta potpora stopalu sa svih strana te moraju imati fleksibilne potplate. Osim toga, trebaju imati i anatomski uložak koji podržava ispravan položaj stopala te blago zaobljen nožni prst. Nadalje, prikladna obuća za pravilan razvoj stopala vašeg djeteta mora imati vezice, čičak ili patentni zatvarač kako bi se spriječilo klizanje stopala unutar obuće.

Anatomska obuća za odrasle

Baš kao što brinete za stopalo svog djeteta, morate brinuti i za svoje. Razvoj djetetovog stopala i u skladu s time, pravilnog ili nepravilnog držanja, mnogo je brži proces u odnosu na razvoj i deformiranje stopala odrasle osobe. Međutim, koliko god se sporo to odvijalo, proces je prisutan i pojačava se s neadekvatnom obućom. Vaša će vam stopala biti zahvalna priuštite li im anatomsku obuću, baš kao i ostatak vašeg tijela.

Anatomska obuća vrsta je obuće s posebno oblikovanim uloškom i gazištem tako da rasterećuju tegobe koštano-mišićnog sustava te potiču praivlno držanje tijela. Takva vrsta obuće održava optimalan odnos površine stopala s površinom po kojoj se krećemo.

Anatomska obuća najudobnija je i najkvalitetnija obuća za nošenje na radnom mjestu. Posebice na mjestima koja zahtijevaju puno stajanja i hodanja. Medicinske sestre, doktori, frizerke, radnici u raznim industrijskim pogodnima - svi su oni konstantno “na nogama” i udobnost stopala je nužna za kvalitetan rad. Osim toga, anatomska obuća namijenjena je izbjegavanju deformacija stopala poput Hallux valgus, spuštenog stopala, petnog trna i tome slično.

Ista je situacija kod kuće - vaše stopalo mora biti u kvalitetnim papučama kako se vaše držanje ne bi dodatno krivilo, ovisno o vašem načinu života. Putujete li negdje, također je izrazito bitno da budete u kvalitetnoj obući i ne dopustite bolnim stopalima da vam pokvare putovanje. Kvalitetna obuća zbog uske poveznice sa zdravljem jednostavno olakšava svakodnevicu čineći je udobnom i ugodnom.

U ljekarni Vales na Knežiji možete pronaći visokokvalitetne otvorene i zatvorene modele natikača, klompi i druge medicinske obuće od prave kože po povoljnim cijenama. Uz veliki izbor anatomske obuće, nude vam prikladno savjetovanje kako bi izabrali adekvatan model prema vašim željama i potrebama. U ponudi je i HTZ obuća sa certifikatom. 

Foto: Freepik

OCIJENI