OCIJENI

Vitamini i zdravlje: Kako prepoznati deficit određenih vitamina

Objavljeno: 15.3.2022. 12:58

Užurbani tempo života često rezultira time da zaboravimo brinuti o svom zdravlju i unosu potrebnih nutrijenata. Kuhanje zdravih obroka koji zadovoljavaju naše potrebe za vitaminima stavljeno je u drugi plan i zamijenjeno brzim procesuiranim obrocima. Nedostatak potrebnih nutrijenata negativno utječe na fizičko i mentalno zdravlje, stoga je važno prepoznati deficit određenih vitamina i poduzeti potrebne korake kako bi ga nadoknadili.

Umor

Česti i rani znak deficita vitamina je umor i iscrpljenost, koji zbog užurbanog stila života biva zanemaren. Opća iscrpljenost može značiti nedostatak vitamina B12.

Slabost i bol u mišićima i kostima

Bol u mišićima često se pripisuje vježbanju, a bolovi u kostima starenju, međutim, česti uzrok slabosti mišića i bolova u kostima je nedostatak vitamina D.

Promjene na kosi

Promjene u kvaliteti i teksturi kose mogu biti znak deficita folne kiseline (vitamin B9), vitamina B12 ili B6. Ovi nutrijenti potiču opskrbu vlasišta krvlju, koja donosi kisik potreban za zdravlje kose i vlasišta.

Problemi s vidom

Problemi s vidom ili pogoršanje istog upućuju na nedostatak vitamina C i E.

Krvarenje desni

Ako imate problema s krvarenjem ili upalom desni, to je znak da trebate povećati unos vitamina C. Potrebne količine dnevno iznose 1000mg , a djelomično se mogu nadopuniti i unosom  hrane bogate vitaminom C kao što su brokula, cvjetača, kivi, papaja i jagode.

Trnci u prstima i stopalima

Ako je osjećaj trnaca u stopalima i prstima popraćen simptomima poput slabosti, umora i depresije, u pitanju je nedostatak vitamina B12. Možemo ga naći u mesu, mliječnim proizvodima i jajima ili uzimajući vitamine B kompleksa.Vaš ljekarnik će vam pomoći u izboru B kompleksa s obzirom na široki spektar indikacija.

Suha koža i oči

Ukoliko primijetite suhoću kože i očiju te slabiji vid u mračnijim uvjetima, velika je vjerojatnost da vam nedostaje vitamina A. Za unos vitamina A preporuča se konzumacija mesa, mlijeka, jaja, kao i crvenog, žutog, narančastog i zelenog voća i povrća.

Pretjerano krvarenje

Ako pronađete krv u urinu ili stolici, imate obilnu menstruaciju, krvarenje desni, krvarenje iz nosa ili lako zadobivate modrice, moguć je nedostatak vitamina K koji regulira zgrušavanje krvi. Najbolji izvor vitamina K je listasto zeleno povrće, riba, jetra, meso i jaja.

Ukoliko primijetite neki od navedenih simptoma, prije poduzimanja mjera bitno je utvrditi krvnom slikom o kojem deficitu je riječ. Savjete o dodacima prehrani i upute u nadoknađivanju deficita navedenih vitamina možete potražiti od visokostručnog osoblja u Ljekarnama Vales i  tako započeti svoj put prema zdravijem životu.

OCIJENI