OCIJENI

Što je pilonidalni sinus i kako ga učinkovito liječiti?

Objavljeno: 30.6.2020. 12:26

Ako ste muškarac i vodite sjedilački način života ili se bavite poslom koji zahtijeva mnogo sjedenja, velika je vjerojatnost da ćete za vrijeme mlađe odrasle dobi primijetiti bolnu kvržicu na području trtice. Riječ je o pilonidalnom sinusu ili cisti, bolesti koja je u porastu u posljednjih 50 godina, a iako je do 4 puta učestalija kod muškaraca, može pogađati i žene.

Točan uzrok ove bolesti nije poznat te postoje teorije da može biti urođena ili stečena, ali poznati su rizični faktori kao što su pretilost, učestalo sjedenje, izražena dlakavost, grube i krute dlake i pojačano znojenje.

Pilonidalni sinus ima dvije faze, akutnu i kroničnu. Kod akutne faze u području trtice pojavljuje se apsces, odnosno nakupina gnoja koja izaziva nelagodu i bol te se javlja otok i crvenilo bolne mase. U toj fazi potrebnaa je kirurška intervencija – incizija ciste i evakuacija sadržaja uz antibiotsku terapiju. Moguće je i spontano puknuće apscesa. Nakon toga bolest prelazi u kroničnu fazu koju obilježava opetovano gnojenje te pojava fistuloznih kanala, što izaziva nelagodu, posebice pri hodu, sjedenju i ležanju na leđima, kao i ponovno stvaranje akutnih gnojnih apscesa.

Ako ste se susreli s ovom pojavom, sigurno vas zanima i kako ju izliječiti.  Prvo je potrebno, temeljem anamneza i kliničkog pregleda, postaviti točnu dijagnozu bolesti i faze u kojoj se bolest nalazi, a u cilju određivanja adekvatnog daljnjeg liječenja. Kod akutne faze dovoljno je napraviti drenažu, dok u kroničnoj fazi liječenje može biti konzervativno ili kirurški. Pritom su se kirurški zahvati pokazali najučinkovitijim u liječenju ove bolesti, a unutar njih također postoje različiti pristupi i metode.
Kirurško liječenje uključuje široko izrezivanje cijele ciste i odstranjivanje cijelog sadržaja iz pilonidalnog sinusa, a nakon toga postoje tri opcije: rana se ostavlja otvorenom i spontano cijeli uz primjenu suvremenih pokrivala za vlažno cijeljenje rane, rana se može primarno zašiti ili se, u slučaju široke incizije, koriste rekonstrukcijske kirurške tehnike kako bi bi se zatvorio nastali defekt tkiva. Najčešće rekonstrukcijske metode su Limbergov režanj, V-Y plastika i Z plastika.
Naša su iskustva pokazala da je u najvećem broju slučajeva dostatno adekvatno odstranjenje cjelokupnog sinusa (ciste) uz primarno šivanje rane te je, ukoliko se zahvat učini po svim pravilima struke, recidiv, odnosno ponovno stvaranje sinusa, svedeno na vrlo mali broj slučajeva. Cijeli zahvat provodi se pod lokalnom anestezijom, stoga nisu potrebne posebne pripreme, a oporavak je uglavnom jednostavan te se  provodi u kućnoj njezi, pri čemu je već nakon nekoliko dana moguće obavljati uobičajene aktivnosti i rad.

Ako ste prepoznali ove neugodne simptome i kod sebe te želite najbolji mogući tretman, dođite u Polikliniku Kvaternik, gdje tim iskusnih liječnika koristi nekoliko kirurških metoda koje su se pokazale najučinkovitijima pri liječenju pilonidalnog sinusa, a tehnika se pažljivo odabire s obzirom na individualne potrebe. Riječ je o modernoj poliklinici s najsuvremenijim metodama dijagnostike i liječenja, uz koje ćete i vi još jednom bezbrižno sjediti.

Fotografija: Pixabay

OCIJENI