OCIJENI

Imate problem s hrkanjem ili apnejom u snu? Donosimo riješenje!

Objavljeno: 15.11.2021. 8:56

Postoji velik broj ljudi koji gotovo redovito hrču, a da pritom nemaju drugih simptoma povezanih sa spavanjem. Hrkanje može biti uzrokovano anatomijom nosa, spavanjem u određenom položaju, prekomjernom tjelesnom težinom, alkoholom i sl. Međutim, hrkanje može biti uzrokovano i poremećajem spavanja koji se naziva apneja. U nastavku teksta doznajte što je apneja, koje vrste apneje postoje, te kojom metodom se možete riješiti ovog problema!

ŠTO JE APNEJA U SNU? 

Apneja u snu je poremećaj koji se javlja tijekom spavanja, ometa san te može dovesti do drugih zdravstvenih problema. Apneja podrazumijeva prekid disanja u trajanju od 10 ili više sekundi. Takvi kratki prekidi mogu se javljati i po nekoliko stotina puta u jednoj noći. 

Apneja uvelike narušava kvalitetu sna, stoga ne čudi da se osobe koje pate od ovog poremećaja ujutro bude vrlo iscrpljene i pospane. 

POSTOJE DVIJE VRSTE APNEJE!

  • Opstruktivna apneja – karakterizira ju pretjerano opuštanje mišića ždrijela koji drže dišne puteve otvorenima što u konačnici dovodi do opstrukcija protoka zraka u gornjim dišnim putevima
  • Centralna apneja sna – rjeđi oblik koji nastaje zbog oštećenja središnjih dišnih centara ili neuromuskularne spojnice dišnih mišića stoga mozak ne šalje odgovarajuće signale mišićima koji su zaduženi za kontrolu disanja

Neprohodnost dišnih puteva jedan je od glavnih uzroka hrkanja ili opstruktivne apneje. Osim što narušavaju kvalitetu sna i života, hrakanje i apneja, mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene poteškoće.

Kojom metodom se možete riješiti apneje u snu?

Neophodna dijagnostička metoda koja se provodi prije liječenja habitualnog ili primarnog hrkanja te opstruktivne apneje je endoskopski pregled. Također, endoskopija u spavanju obavezno se provodi i kod svih pacijenata kod kojih prethodno liječenje PAP uređajem, mandibularnom udlagom ili kirurškim zahvatom nije dalo željene rezultate.

Što je Somnoskopija?

Somnoskopija ili endoskopija u medikamentozno izazvanom spavanju je dijagnostički postupak kojim se procjenjuje prohodnost gornjeg dijela dišnog puta, i to u snu izazvanom lijekovima. Pregled obuhvaća nos, ždrijelo, grkljan i dušnik, a provodi se endoskopom, tankom fleksibilnom cjevčicom koja na vrhu ima kameru. Pregledom se kod pacijenata određuju mjesta opstrukcije i oblici suženja dišnih puteva kako bi se primijenila odgovarajuća kirurška ili konzervativna terapija.

Postupak endoskopije u snu traje 60 minuta, a pacijent je cijelo to vrijeme u ležećem položaju. Prije endoskopije u sedaciji pacijent treba obaviti anesteziološki pregled.

Valja naglasiti kako pacijent ne smije imati infekcije, odnosno upalne bolesti dišnoga sustava (nosa, ždrijela ili grkljana) jer će sekret u nosu onemogućiti pregled endoskopom i povećati rizik od kratkotrajnog zatvaranja grkljana (laringospazma) tijekom pregleda. Također, na pregled je potrebno doći natašte.

Oporavak nakon endoskopije

Nakon endoskopije, pacijent ostaje nekoliko sati u sobi za oporavak radi praćenja, nakon toga može ići kući. Moguća posljedica anestezije je pospanost i smanjena sposobnost upravljanja motornim vozilima, stoga je potrebno doći s pratnjom koja će pacijenta odvesti kući.

U većini slučajeva rezultati su dostupni odmah, stoga pacijent može odmah dobiti pisani nalaz i plan liječenja hrkanja ili opstrukcijske apneje tijekom spavanja. 

U slučajevima kada je to potrebno, liječnik može dati upute o daljnjim dijagnostičkim postupcima ili preporuku za pregled drugih specijalista kako bi se dijagnosticirao i liječio uzrok opstrukcijske apneje.

Kome se obratiti kada imate problem s apnejom u snu?

Ako imate problem s hrkanjem ili apnejom u snu obratite se za pomoć vrhunskim stručnjacima Poliklinike Kvaternik. 

Specijalisti otorinolaringologije i fonijatrije u Poliklinici Kvaternik stručnim će endoskopskim pregledom u medikamentozno izazvanom spavanju utvrditi problematična mjesta vaših dišnih puteva i učiniti sve kako bi se izbjegli potencijalni zdravstveni rizici te kako biste vi i vaši ukućani mogli mirno spavati. Zato ne oklijevajte, vratite sebi kvalitetan san uz pomoć Poliklinike Kvaternik!

Za više informacija posjetite web stranicu. 


OCIJENI