OCIJENI

Podizanje grudi (mastopeksija)

Objavljeno: 8.2.2022. 12:11

Nezadovoljni ste pozicijom svojih grudi i smatrate kako nisu proporcionalne ostatku vašeg tijela? Zahvat podizanja i zatezanja grudi vratit će lijep oblik vašim grudima kako biste se ponovno dobro osjećali u svojem tijelu. Obratite nam se s povjerenjem i povjerite podizanje grudi iskusnim stručnjacima Poliklinike Kvaternik. Pomoći ćemo vam ostvariti čvršći i puniji oblik grudi kako bi izgledale prirodno i odgovarale vašoj tjelesnoj konstituciji.

Što je mastopeksija ili podizanje grudi?

Koža s godinama gubi elastičnost pa tako grudi ostaju bez podrške, postaju opuštene i mijenjaju svoj oblik. Opuštenost grudi poznata je i pod nazivom ptoza, a osim što je prirodna posljedica starenja kože, javlja se i uslijed djelovanja sile gravitacije, kod značajnog gubitka težine ili nakon poroda i dojenja.

Zahvat kojim se opuštene grudi podižu naziva se mastopeksija. Njime se korigira oblik i položaj grudi, a bradavica se repozicionira i po potrebi smanjuje. Cilj zahvata je preoblikovati grudi tako da se postigne veća čvrstoća te idealan oblik i veličina.

Podizanje grudi bez implantata

Podizanje grudi bez ugradnje silikonskih implantata izvodi se kod žena kojima su grudi opuštene, ali imaju dovoljno vlastitog žljezdanog tkiva i zadovoljne su volumenom svojih grudi. 

Podizanje grudi i ugradnja implantata

Kod izrazito opuštenih grudi koje su izgubile volumen, kao i kod manjih opuštenih grudi, može se napraviti augmentacijska mastopeksija koja kombinira zatezanje grudi i povećanje (augmentaciju) silikonskim implantatima. Mastopeksijom se reducira opuštena koža i korigira oblik grudi, dok se ugradnjom implantata ispod prsnog mišića postiže veći volumen. Pritom će veličina implantata koji se mogu ugraditi ovisiti o elastičnosti kože, a oblik implantata o izgledu koji se zahvatom želi postići.

Kandidatkinje

Kandidatkinje za operaciju podizanja grudi su zdrave žene različitih životnih dobi koje su nezadovoljne izgledom svojih grudi – njihovim previše opuštenim položajem, izraženim viškom kože te spuštenim bradavicama koje gledaju prema dolje.

Ako planirate trudnoću, podizanje dojki preporučljivo je obaviti nakon posljednje planirane trudnoće jer će dojke uslijed trudnoće i dojenja promijeniti svoj oblik i time poništiti rezultate operativnog zahvata.

Tijek zahvata

Postoje različite operativne metode podizanja grudi, a koja će biti korištena ovisi o procjeni kirurga, dobi pacijentice te stanju i obliku grudi. Neke od najčešće korištenih metoda su kružni rez oko bradavica, vertikalna mastopeksija i obrnuti T rez. Svaka od njih podrazumijeva rezanje kože, a razlikuju se prema pozicioniranju reza.

Zatezanje grudi se izvodi u općoj anesteziji i traje oko 2,5 do 3,5 sata. Plastični kirurg učini rez, odstrani višak kože te korigira veličinu areole. Nakon toga oblikuje žljezdano tkivo dojke, postavi silikonski implantat ako se radi augmentacijska mastopeksija, te potom rezove zatvara šavovima koji se nalaze unutar kože. Šavove nije potrebno odstranjivati, već ih tijelo samo razgrađuje.

Prilikom pomicanja, tj. repozicioniranja bradavice prema gore, uvijek će ostati mali ožiljak oko areole. U nekim je slučajevima ovaj postupak dovoljan za postizanje željenih rezultata. Međutim, obično je također potrebno ukloniti određenu količinu kože s dna dojke. To stvara ožiljak koji se proteže od areole do donje strane dojke. Ovisno o količini kože koja se uklanja, postojat će i horizontalni ožiljak na pregibu ispod dojke koji se obično može prekriti grudnjakom.

Svi ožiljci bit će postavljeni tako da budu minimalno vidljivi. Povrh toga, ožiljkasto tkivo s vremenom postaje bljeđe i poprimi istu boju kao i okolna koža, što znači da će nakon nekog vremena ožiljci biti vidljivi tek izbliza.

Priprema za zahvat

Prije operacije podizanja grudi potrebno je razgovarati s liječnikom o povijesti bolesti i trenutačnom zdravstvenom stanju. Liječnik će odrediti stupanj obješenosti grudi te vas uputiti na laboratorijske testove i anesteziološku evaluaciju budući da se zahvat podizanja grudi obavlja u općoj anesteziji. U nekim slučajevima bit će potrebno obaviti i ultrazvuk dojki kako bi se otkrile moguće promjene tkiva dojki.

Nekoliko tjedana prije podvrgavanja zahvatu zatezanja grudi potrebno je prestati pušiti te u dogovoru s anesteziologom prekinuti uzimanje aspirina i antikoagulantnih lijekova. Dan prije zahvata bit će potrebno tuširanje i pranje antibakterijskim sapunom. Na operaciju se dolazi natašte, odnosno osam sati prije operacije podizanja grudi ne smije se konzumirati hrana i piće.

Oporavak nakon podizanja grudi

Hospitalizacija nakon zahvata obično traje jedan dan, odnosno potrebno je prespavati u Poliklinici radi promatranja. Za to vrijeme, pacijentica će intravenozno primati lijekove protiv bolova, što može izazvati mučninu kod preosjetljivosti na lijekove protiv bolova. Otpusti slijedi drugi dan po odstranjivanju drenova, a pacijentica dobiva kompresivni medicinski grudnjak koji je potrebno nositi šest tjedana.

Nekoliko tjedana nakon zahvata očekivano je da su grudi bolne i otečene. Također, uslijed pomicanja ili repozicioniranja bradavice prema gore, brojni mali živci u tom području mogu biti prekinuti pa će se osjetljivost bradavica privremeno smanjiti u usporedbi s onim što je bilo prije. U većini slučajeva, osjetljivost bradavica i areola vraća se u normalu nakon 4 do 6 mjeseci.

Prvih nekoliko tjedana nakon operacije podizanja grudi trebali biste što više odmarati te ne biste smjeli dizati teške predmete. Pažljiva njega i praćenje uputa naših liječnika doprinijet će dobrom krajnjem rezultatu.

Kontrolni pregledi grudi slijede nakon 4 te 14 dana, a potom nakon 6 tjedana i 6 mjeseci od operacije podizanja grudi.

Konačni rezultati u smislu sazrijevanja ožiljnog tkiva i poprimanja konačnog oblika grudi vidljivi su nakon 6 do 12 mjeseci.

Kako grudi imaju tendenciju spuštati se, s vremenom možete očekivati promjene njihova oblika. Dobri rezultati zadržat će se uz održavanje stabilne tjelesne mase i korištenje grudnjaka koji adekvatno podržavaju grudi.

Mjere opreza

Svaki kirurški zahvat, naročito onaj koji uključuje opću anesteziju, sa sobom nosi određene rizike.

Normalna je pojava bolova i oteklina, a moguće je i postoperativno krvarenje, infekcija izazvana bakterijama koje se nalaze u grudima, nastanak hematoma te guljenje kože.

Tim Poliklinike Kvaternik poduzima sve moguće mjere kako bi se navedeni rizici zahvata sveli na minimum.

Iskoristite akciju u veljači 2022. godine od 2000 kuna popusta na operaciju grudi. 

ZA VIŠE INFORMACIJA POSJETITE WEB STRANICU

OCIJENI