OCIJENI

Abdominoplastika

Objavljeno: 18.5.2021. 15:30

Kada bi barem postojao čarobni štapić kojim se trbuh može izravnati - pomisao je to koja mnogim ljudima često padne na pamet. Višak kože i potkožnog tkiva, slaba elastičnost kože ili slabost vezivnog tkiva na trbuhu javlja se kao posljedica značajnog gubitka tjelesne težine, trudnoće, operativnog zahvata, starenja, a ponekad je riječ i o prirodnom obliku tijela, genetskom čimbeniku te tipu i kvaliteti kože i vezivnog tkiva. Možda ne postoji čarobni štapić, ali postoji zahvat koji uvelike može riješiti vaše probleme.

Što je abdominoplastika?

Bilo iz estetskih ili zdravstvenih, bilo zbog psihičkih razloga koje višak kože i potkožnog masnog tkiva u području trbuha predstavlja, svi bismo voljeli imati ravan trbuh bez puno muke. Zato postoji abdominoplastika, kirurški zahvat kojim se uklanja suvišna opuštena koža i potkožno masno tkivo trbuha, a po potrebi se vrši i povezivanje (zatezanje) trbušnih mišića kako bi se osnažili mišići trbušne stijenke, ali i spriječio nastanak trbušne kile.
 

Cilj zahvata je smanjenje kože i masnog tkiva na trbuhu te stvaranje pacijentu estetski prihvatljivijeg izgleda - ravnijeg trbuha i napetije trbušne muskulature.

Tri su tipa abdominoplastike - mini abdominoplastika kojom se zahvat vrši samo na donjem dijelu trbuha ispod pupka i koja je kao zahvat manje invazivna. Samim time, oporavak je brži, a ožiljak manji i ravniji. Klasična ili kompletna abdominoplastika zahvaća cijeli trbuh do rebrenog luka, a rezultat je puno ravniji i glađi trbuh te veća udobnost. Postoji i tzv. proširena abdominoplastika koja se odnosi na zahvat na cijelom trbuhu do rebrenog luka, uključujući i bočne strane. Prednost ove vrste abdominoplastike je bolja kontura tijela. Osim toga, postoje li strije, mogu se ukloniti zajedno s kožom, ali samo na području kože koje se recesira.

Sam zahvat uključuje rez u donjem dijelu trbuha, u području stidnih dlaka gdje se mobilizira koža i potkožje cijele trbušne stijenke (kod kompletne abdominoplastike) ili samo nivoa pupka (kod mini abdominoplastike) te odstranjivanje viška, dok ostatak kože ostaje ravan i zategnut te se spaja s nedirnutom kožom ispod operativnog reza. S obzirom na to da se rez nalazi u tzv. bikini zoni, rez kasnije nije vidljiv. Sam zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje od 2 do 4 sata, ovisno o tipu abdominoplastike.

Kontradikcije

Moguće kontraindikacije za abdominoplastiku su planiranje gubitka značajne količine kilograma, planiranje trudnoće, bolovanje od ozbiljne kronične bolesti, indeks tjelesne mase veći do 30, pušenje te ožiljci od prethodne operacije trbuha.

Rizici operativnog zahvata

Kao i svaki drugi zahvat, abdominoplastika je povezana s određenim rizicima i komplikacijama usprkos svim poduzetim mjerama. Izloženost rizicima i komplikacijama osim što ovisi o stručnosti kirurga, ovisi i o vašoj odgovornosti  izbjegavanja istih.

Komplikacije nakon abdominoplastike općenito su rijetke, a među njih spadaju - nakupljanje tekućeg sadržaja ispod kože (serom ili hematom), loše zacjeljivanje rana, neočekivan izgled ožiljka, oštećenje ili nekroza tkiva te promjene u osjetu kože.

Svaki operativni zahvat također nosi i minimalan rizik od pojačanog krvarenja, nastanka venske tromboze, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.
 

Priprema za operativni zahvat

Minimalno mjesec dana prije operativnog zahvata potrebno je prestati pušiti. U dogovoru s anesteziologom, potrebno je prekinuti uzimanje aspirina i antikoagulantnih lijekova te iste zamijeniti zamjenskom terapijom.

Prije operativnog zahvata potrebno je tuširanje i pranje antibakterijskim sapunom. Na dan zahvata zabranjena je konzumacija jela i pića minimalno 6 sati prije operativnog zahvata. Potrebno je i ukloniti lak s noktiju na rukama i nogama.

Kao i za svaki operativni zahvat u općoj anesteziji, potrebna je prethodna laboratorijska obrada i EKG, kao i pregled anesteziologa.

Abdominoplastika je posebno popularna kod majki nakon poroda. Zbog ograničenja naprezanja, prvih nekoliko tjedana nakon operacije morat ćete imati stalnu pomoć s malom djecom. Prerano podizanje djeteta od 25 kilograma nakon abdominoplastike može ugroziti rezultate operativnog zahvata zbog rastezanja mjesta reza te mogućeg krvarenja i edema.

Ako su vaša djeca malo starija, nakon prva 2 ili 3 tjedna trebali biste moći nastaviti s mnogim roditeljskim obvezama poput vožnje, kuhanja i kupovine. No svakako pripazite da imate pomoć kod nošenja namirnica, hranjenja kućnih ljubimaca i obavljanja drugih aktivnijih zadataka.

S povjerenjem se obratite Poliklinici Kvaternik u samom centru Zagreba koja okuplja tim vrhunskih medicinskih stručnjaka te omogućuje brzo i kvalitetno rješavanje Vaših zdravstvenih problema.

Apsolutna posvećenost potrebama pacijenata te prije svega stručnost i dugogodišnje iskustvo naših liječnika, ključ su poslovanja Poliklinike Kvaternik. Misija nam je najsuvremenijim metodama dijagnostike i liječenja pružiti najbolju uslugu našim pacijentima.

OCIJENI