OCIJENI

Put do savršenog osmijeha

Objavljeno: 25.10.2021. 14:44

Jeste li znali da prvi posjet ortodontu treba biti u sedmoj godini života? Već tada se može pretpostaviti kada i kakva će terapija biti potrebna. U najranijoj dobi možete započeti svoj put do savršenog osmijeha, ali čak iako niste krenuli na vrijeme, nikada nije kasno za to. 

Najčešći oblici terapije su mobilni i fiksni ortodontski aparati. 

Mobilni aparatić, kao što mu ime kaže, može se staviti i izvaditi iz usta. Mora se nositi 14 do 16 sati dnevno, kako bi terapija bila uspješna. Takva terapija najčešća je u ranijoj dobi života, kao prvi korak, nakon čega se postavlja fiksni aparatić koji korigira položaj zuba. Na svaki pojedini zub se lijepe bravice kroz koje prolazi žičani luk i pomiče vaše zube. 

Što nakon završetka terapije fiksnim aparatićem? 

Faza retencije, odnosno faza nakon skidanja aparatića jednako je važna kao i nošenje aparatića. Kako vaše nošenje aparatića ne bi bilo uzaludno, ortodont vam daje retencijske naprave koje mogu biti fiksne ili mobilne. One zadržavaju zube i čeljust na novom položaju. Mobilni retainer su prozirne udlage za obje čeljusti, prve dvije godine se stavljaju svaku noć, a nakon toga se učestalost nošenja smanjuje. Fiksni retainer žičano povezuje samo prednje gornje ili prednje donje zube i uvijek se nosi u kombinaciji s mobilnim retainerom. 

Zadnjih 15 godina u ortodonciji veliku popularnost imaju nevidljivi aparatići za zube ili Invisalign. To su prozirne zubne udlage napravljene uz pomoć 3D tehnologije koje ravnaju zube do savršenog osmijeha koristeći definiranu količinu sile na vaše zube. Za najbolje rezultate potrebno ga je nositi 20-22 sata dnevno, odnosno skinuti ga samo za vrijeme jela i pranja zubi. Jednostavnost održavanja, kraće trajanje tretmana, bez bravica i žica, slaba vidljivost zubnih udlaga samo su neki od prednosti Invisalign tretmana. 

U ordinaciji doktorice Domine Reljanović Protega koriste se najkvalitetniji materijali i najbolje tehnike kako bi vam omogućili savršen osmijeh koji zaslužujete. Za bilo kakva pitanja javite se na email domina.reljanovic@gmail.com ili na broj 01/4817 301 ili posjetite njihov Instagram profil. 

OCIJENI