OCIJENI

Sistematski pregled ljubimca, Zagreb

1 pregleda/dan | Objavljeno: 22.07.2016. 15:22

Što je sistematski pregled? Što trebam raditi između 2 pregleda? Koje su prednosti sistematskog pregleda?

Sistematski pregled je pregled koji se izvodi ako fizički pregled nije dovoljan. Taj je pregled važan za procjenu sadašnjeg ili budućeg liječenja, ocjenjuje ozdravljenje nakon bolesti ili prati napredovanje bolesti.

Veterinarska struka danas ima pristup mnogim dijagnostičkim testovima za pacijente. Testovima koji mogu pomoći otkriti zdravstvene probleme za koje se nekada moglo samo nagađati. „Loša“ strana toga je, kao i kod ljudi, da postoje rizici kod nekih pretraga – anestezija, bolničko liječenje, rizik od komplikacija.

Što uključuje sistematski pregled?
-opći fizički pregled
-krvni testovi
-po potrebi rentgen i/ili ultrazvuk

Kako možete odlučiti podvrgnuti ljubimca sistematskom pregledu i ako je potrebno daljnjim pretragama koje nisu lagodne kao što je sistematski pregled?
Na početku, razgovarajte sa Vašim veterinarom ukoliko postoji bilo kakva sumnja sa Vaše strane zašto se moraju raditi npr.krvne pretrage. Kod kastracija pasa uobičajeno je i poželjno raditi sistematski pregled prije kastracije – on nam daje uvid da zdravi ljubimac pristupa operaciji. Sama kastracija nije bolna za ljubimca i nema nepoželjnih nuspojava, no uvođenje u anesteziju, povišena/snižena temperatura kod fizičkog pregleda kojoj se nezna uzrok, mogu dovesti do komplikacija ukoliko se ne naprave pretrage i liječi životinja prije uvođenja u anesteziju. Nekada to mogu biti banalni razlozi, mala prehlada, nekada sa sistematskim pregledom ljubimcu spasite i produžite život. Bez sistematskog pregleda ugrožen je život Vašeg ljubimca i podvrgavate ga besmislenim postupcima liječenja „na oko“.

Što trebam raditi između sistematskih pregleda?
Sistematski pregledi su važni za život naših ljubimaca. Kod mladih jediniki rade se jedanput godišnje a kod starijih važnost pregleda je najmanje 2 puta godišnje kako bi se na vrijeme moglo pristupiti liječenju ukoliko je potrebno. Razmak od godinu dana više nije poželjan za starije jedinke zbog rizika razvoja opasnih bolesti.
Između sistematskih pregleda držite se uputa Vašeg veterinara, što uključuje davanje lijekova ako je propisano. Ako Vaš ljubimac pokazuje znakove nuspojave, kao što su letargija, proljev, bol, obavezno je da konzultirate svojeg veterinara.
Ne treba prekinuti liječenje ukoliko nam se čini da ne djeluje, nekim lijekovima treba vremena da prorade. Također, lijek koji odgovara jednoj životinji, možda neće biti učinkovit kod druge. Vaš veterinar će propisati različite lijekove i procijeniti njihove učinke koji je najbolji za Vašeg ljubimca.

Koje su prednosti sistematskog pregleda?
Sistematski pregled je važan za udobnost i dobrobit Vašeg ljubimca. Propušteni sistematski pregled može dovesti do recidiva ili pogoršanja stanja Vašeg ljubimca. Sistematski pregled omogućuje veterinaru da ocijeni napredak u zdravlju Vašeg ljubimca i mijenja liječenje ako je potrebno kako bi se osiguralo da je Vaš ljubimac zdrav i sretan.

happyvet.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI