OCIJENI

Egzotični ljubimci - problem pretilosti

0 pregleda/dan | Objavljeno: 10.02.2016. 08:53

[EGZOTIČNI LJUBIMCI – PROBLEM PRETILOSTI]
Da li i egzotični ljubimci mogu biti pretili? Udebljati se više nego što bi trebalo a debljanje nosi zdravstvene probleme a samim time skraćuje životni vijek. Da, nažalost sve je to istina.
Kojih 5 egzotičnih kućnih ljubimaca najčešće postaju pretili?
1. Papiga
2. Jež
3. Zec
4. Štakor
5. Kornjača
Nastojat ćemo objasniti u čemu vlasnici griješe i kako bi mogli na vrijeme spriječiti moguće bolesti te omogućiti svojem dragom ljubimcu dulji i kvalitetniji život.
PAPIGA
Želi li Kiki keksić? Da! Treba li Kiki keksić? Ne!
Mnoge vrste ptica, naročito Amazon papige, afričke sive papige, tigrice imaju tendenciju da se ugoje. Malo vježbe, previše vremena za sjediti i jesti iz dosade, životinje u kavezu sklone su pretilosti. Problem pretilosti nosi kao i kod drugih životinja brojne zdravstvene probleme i nije ograničen samo na mačke i pse. Puno vježbe i manje slatkih zalogaja su prvi korak zdravom životu. Kako su ljudi skloni da početkom godine donesu važne odluke što će promijeniti u svojem životu, nemojte zaboraviti i na svoje ljubimce.
Kao što je navedeno, sjedeći način života, nedostatak aktivnosti, unos kaloričnih sjemenki, dovode do prejedenja i debljanja. Teže je naviknuti pticu koja je već u godinama da se vrati na zdravi način života i to najviše ovisi o vlasniku koji su spremni promijeniti prehrambene navike svojih ljubimaca i potaknuti ih na vježbanje. Pretile ptice sklone su razvijanju po život opasnih zdravstvenih problema, poput ateroskleroze (taloženje kolesterola u glavnim žilama prema srcu koje ometa protok krvi i stvara rizik srčanog udara i blokira isporuku kisika do tkiva i dovodi do moždanog udara). Osim cirkulacijskih problema, pretile ptice mogu oboljeti od artritisa, problema sa zglobovima, metaboličkih problema poput masne jetre i dijabetesa.
Vlasnici egzotičnih ptica trebali bi u prehranu uvesti pretežno peletiranu hranu uz dodatak nekih svježih proizvoda i jako malo sjemenki. Naravno, vježba je isto bitan faktor, da se ptica kreće, hoda izvan kaveza ako ne može letjeti. Gubitak težine treba biti spor i postupan proces a dobre prehrambene navike i vježbanje održavati doživotno ili će se debljanje ponoviti.
Svakako se konzultirati sa Vašim veterinarom o promjeni hrane kako bi znali da je Vaš pernati ljubimac na sigurnoj dijeti.

happyvet.hr

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI