OCIJENI

Očuvanje zdravlja mačaka: 5 simptoma na koje morate obratiti pozornost

Objavljeno: 17.4.2023. 10:10

Mačke, poznate po svojoj tajanstvenosti i neovisnosti, često mogu prikrivati svoje zdravstvene probleme sve dok ne postanu ozbiljni. Kako bismo osigurali dobrobit naših krznatih prijatelja, ključno je redovito nadzirati njihovo ponašanje i zdravstveno stanje te brzo reagirati na potencijalne znakove upozorenja. U ovom članku otkrivamo pet ključnih simptoma kod mačaka koje biste trebali prepoznati.  Naoružajte se ovim znanjem kako biste zaštitili zdravlje svoje mačke i osigurali joj dug, sretan i zdrav život.

1. Gubitak apetita

Ako vaša mačka odbija jesti ili se čini manje zainteresiranom za hranu, to može biti znak nekog zdravstvenog problema. Moguće je da se iza gubitka apetita kriju problemi s ustima, zubima ili probavom. Ako primijetite da vaša mačka ne jede ili jede manje od uobičajenog, svakako se obratite veterinaru za savjet.

2. Promjene u mokrenju 

Ako vaša mačka ide na WC češće nego inače ili mokri više nego što je uobičajeno, to može biti znak infekcije mokraćnog sustava. Mačke koje imaju prekomjernu težinu i nezdravu prehranu, sklonije su razvoju ovih problema. Uz učestalo mokrenje, vaša mačka može imati i druge simptome, kao što su bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, poteškoće s mokrenjem ili čak potpunu blokadu mokraćnog sustava. Ovo stanje je hitno i zahtijeva odmah liječenje veterinara, jer ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti. 

3. Promjene u ponašanju 

Promjene u ponašanju mogu uključivati prekomjerno spavanje, agresivnost, izbjegavanje interakcije, depresiju, gubitak interesa za igru i druge aktivnosti, kao i prekomjernu želju za hranom ili pićem. Valja spomenuti kako promjena u rutini utječe na vašu mačku, kao što utječe i na vas. Promjene u kućanstvu poput rođenja djeteta, učestalih svađa, rastanaka, smrtnih slučajeva utječu na mačku te često rezultiraju nekim od gore navedenih simptoma. 

4. Problemi s disanjem

Ako primijetite da vaša mačka ima poteškoća s disanjem, kao što su ubrzano disanje, zviždanje ili kašljanje, to može biti znak nekog zdravstvenog problema. Ovo se posebno odnosi na mačke s pretilošću, koje su sklonije bolestima dišnog sustava. Primjetite li neki od navedenih  simptoma, odmah se obratite vašem veterinaru. 

5. Povraćanje i proljev

Proljev i povraćanje su uobičajeni problemi kod mačaka, ali ako se pojavljuju često ili ako se javljaju s drugim simptomima, to može biti znak nekog ozbiljnijeg problema. Proljev kod mačaka može ukazivati na infekciju crijeva, parazite, intoleranciju na hranu, trovanje hranom ili neki drugi zdravstveni problem. Povraćanje može biti uzrokovano sličnim problemima, ali i problemima s probavnim traktom, bubrezima ili jetrom. Važno je obratiti pažnju na druge simptome koje vaša mačka može pokazivati uz proljev i povraćanje, kao što su gubitak apetita, letargija, dehidracija i iskazivanje boli koje se manfiestira kroz mjaukanje ili odbijanje dodira po određenom dijelu tijela. 

Ne čekajte da zdravstveni problemi vaše mačke postanu ozbiljni – djelujte odmah! Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, posjetite Happy Vet Veterinarsku ambulantu. Naše stručno osoblje i iskusni veterinari pružaju izvanrednu veterinarsku njegu, posvećeni su dobrobiti vaših mačaka i pružaju širok spektar usluga: od cijepljenja i rutinskih pregleda do laboratorijskih pretraga i kirurških zahvata. 

Zapamtite, iako su mačke samostalne i pametne životinje, potrebna im je naša briga i podrška za dug i zdrav život. Posjetite nas u Happy Vet Veterinarskoj ambulanti i osigurajte najbolju moguću njegu za vaše mačke!OCIJENI