OCIJENI

3 ključna savjeta za zdravu težinu kod ljubimaca

Objavljeno: 17.4.2023. 10:13

U današnjem društvu, briga o zdravlju i dobrobiti naših kućnih ljubimaca postaje sve važnija. Upravljanje njihovom tjelesnom masom ključno je za očuvanje njihovog zdravlja i smanjenje rizika od raznih bolesti. U ovom članku istražit ćemo tri ključna savjeta koji će vam pomoći u održavanju zdrave težine vaših ljubimaca, kako biste osigurali njihovu vitalnost i dugovječnost. Razmotrit ćemo važnost pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti te redovitih veterinarskih pregleda, kako bismo vam pružili sveobuhvatan pristup brizi o zdravlju vaših malih prijatelja.

1. Odaberite pravu hranu

Važno je odabrati kvalitetnu hranu za vašeg ljubimca koja će zadovoljiti njegove prehrambene potrebe, ali neće doprinijeti prekomjernoj težini zbog prekomjerne kalorijske vrijednosti. Najbolje je odabrati hranu za vašeg ljubimca na osnovu njegove veličine, dobi, aktivnosti i općeg zdravlja. Većina proizvođača hrane za ljubimce kategorizira svoje proizvode kategorijama kao što su junior, sterile, adult i slično. Te kategorije uvelike vam pomažu prilagoditi hranu potrebama vašeg ljubimca. Također, izbjegavajte davanje hrane koja sadrži previše masti ili šećera.

2. Redovito vježbajte sa svojim ljubimcem

Ljubimci koji ne dobivaju dovoljno fizičke aktivnosti mogu razviti niz problema, uključujući pretilost, zdravstvene probleme s kostima i zglobovima, kao i probleme s ponašanjem. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u sagorijevanju viška kalorija, smanjuje stres i anksioznost te pomaže u održavanju zdravog srca i pluća. Kada je u pitanju vrsta aktivnosti, mnogi ljubimci uživaju u igrama sa svojim vlasnicima poput trčanja, igranja loptice ili igre hvatanja. Ukoliko imate psa, šetnja je sjajan način za kombiniranje tjelesne aktivnosti i socijalizacije. Mačke će često radije ostati kod kuće, ali i za njih postoji mnogo načina da ostanu aktivne, poput igranja lopticom, penjanja po različitim površinama ili trčanja kroz tunele za što preporučamo nabavljanje adekvatne penjalice i grebalice. 

Važno je prilagoditi razinu aktivnosti svom ljubimcu. Stariji ili manje aktivni ljubimci mogu zahtijevati manje intenzivne aktivnosti, dok mlađi i aktivniji ljubimci mogu zahtijevati više. U svakom slučaju, redovita tjelesna aktivnost treba biti sastavni dio brige o vašem ljubimcu kako bi se osiguralo njihovo dugoročno zdravlje.

3. Pratite težinu vašeg ljubimca

Kontrola tjelesne težine vašeg ljubimca ključna je za održavanje njegovog zdravlja. Redovito vaganje i mjerenje tjelesne mase pomaže u uočavanju promjena u težini, bilo da se radi o gubitku ili dobivanju kilograma.

Kontrola tjelesne mase ljubimca može biti posebno varljiva ako imate psa ili mačku koja se slobodno kreće vani. Puno ljudi pretpostavlja da su njihovi ljubimci u dobroj formi, posebno ako se redovito kreću vani, no to nije uvijek istina. Osim toga, mnogi ljubimci dobivaju previše poslastica ili hrane koja je bogata kalorijama, što može brzo dovesti do pretilosti.

Ne čekajte da problemi s težinom vaših ljubimaca postanu ozbiljni – djelujte odmah! Da biste osigurali optimalno zdravlje vaših ljubimaca, obratite se stručnjacima u Happy Vet Veterinarskoj ambulanti i zakažite redoviti veterinarski pregled. Naši veterinari pružit će vam stručne savjete i podršku kako biste zajedno s vašim ljubimcem uživali u dugom i sretnom životu. Kontaktirajte nas danas i zakažite pregled u Happy Vet Veterinarskoj ambulanti! Za više informacija zapratite FB profil.

OCIJENI