OCIJENI

5 „podmuklih“ načina da održite težinu svojeg ljubimca

0 pregleda/dan | Objavljeno: 19.03.2024. 12:05

5 „podmuklih“ načina da održite težinu svojeg ljubimca
Kada je riječ o zdravlju Vaših ljubimaca i održavanju njihove težine, svakodnevne vježbe čine čuda. Bila to šetnja sa psom i igra u parku ili igranje s mačkom pomoću pera i lasera.
Više od polovice pasa i mačaka u cijelom svijetu su iznad prosjeka optimalne težine. To znači da gotovo 90 milijuna kućnih ljubimaca imaju veći rizik za oboljenje od artritisa, dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i nekoliko oblika raka.
I kako onda da Vaš pas ili mačka budu vitki i dobrog zdravlja? Odgovor je lakši nego što mislite. Ovih 5 savjeta mogu pomoći smanjiti višak kilograma i da nam budu zdraviji.
1. Računati kalorije. Ako neznate koliko kalorija treba Vaš ljubimac svaki dan i neznate koju hranu ponuditi, najbolje je za savjet potražiti veterinara. Hrana je više izbora, podijeljene su po pasminama, po aktivnosti, po starosti, za kastrate. No, kada imate stariju i kastriranu životinju, u nedoumici ste što da date, zar ne? A Vaš ljubimac se iz dana u dan sve više deblja. Postoje i tablice za računanje, no svaki metabolizam je drugačiji i individualan, tako da svakako treba potražiti savjet veterinara.
2. Mjerite hranu. Vaš najveći alat u borbi protiv prekomjerne težine je čaša za mjerenje. Previše vlasnika samo napuni zdjelu a ljubimci tada ne odole istu isprazniti. Istraživanja su pokazala kako samo 10 dodatnih briketa može dodati godišnje do 0,5 kg dodatne težine u ljubimca. Imajte na umu da je za prosječnu mačku ili manjeg psa to čak 10 % njihove težine. Nakon što se sa veterinarom konzultirate o kalorijama i hrani, svakako počnite mjerite posudice.
3. Zdrave poslastice. Svi volimo poslastice, isto i naši ljubimci. No, većina poslastica su kalorijske bombe sa previše šećera i masti. Ako već dajete poslastice, izaberite one zdravije. Za pse, baby mrkvice, mahune, celer, krastavce, narezane jabuke i banane. Za mačke, pahuljice lososa ili tune (ako ih nema u Vašem pet shopu, mogu se naručiti sa internetskih portala). A sa psom je zabavno podijeliti zdravi obrok umjesto čipsa, zar ne?
4. Dozirajte i poslastice. Bez obzira što dajete zdrave poslastice i njihove kalorije trebaju biti uračunate. Mnogo vlasnika zdravo i optimalno hrani ljubimce ali su slabi kod davanja poslastica. 30 dodatnih kalorija dnevno znači da Vaš ljubimac može dobiti do 3 kg u godinu dana.
5. Vježbanje. Za manje pse, 20-30 minuta dnevno brzog hodanja može biti sve što je potrebno za jačanje imunološkog sistema, poboljšavanje kardivaskularnog zdravlja i trošenje kalorija. Za mačke, 5-15 minuta dnevno u igri sa perom, laserom, daljinskim mišem ili loptom od papira. To nije puno vremena, zar ne?
Kao vlasnik ljubimca, Vaša je odgovornost da održavate zdravu težinu ljubimca. Iako će biti ispočetka teško se odviknuti od poslastica i voditi bilješke što i koliko jedu, znate da je to za njihovo dobro – zdrava hrana, dobra probavljivost hrane, poslastice i vježbe za Vašeg ljubimca svaki dan. Ako ćete koristiti ove prijedloge, bit ćete na dobrom putu da Vašem ljubimcu omogućite najbolje – zdravlje i puno godina uz Vas.
Vaša ‪#‎happyvet‬ ekipa!

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI