OCIJENI

Dentalne bolesti kod kućnih ljubimaca – simptomi i liječenje

Objavljeno: 29.11.2022. 10:24

Stomatološki problemi česti su kod pasa i mačaka, a ako se ne liječe na vrijeme mogu uzrokovati komplikacije poput upala jednjaka i ždrijela ili problema sa želucem. Ako dođe do bakterijske infekcije koja se proširi organizmom, mogu stradati organi poput srca, jetre ili bubrega. Zato vam donosimo sve što trebate znati o dentalnim bolestima kod vaših ljubimaca.

Koji su simptomi dentalnih bolesti?

Dentalne bolesti može biti teško primijetiti u začetku jer životinje pokazuju jasne znakove boli tek kad je stanje već uznapredovalo. Potrebno je obratiti pažnju na sljedeće simptome:

  • Loš zadah
  • Letargija
  • Vidljive nakupine zubnog kamenca
  • Promjena boje zuba
  • Upaljene desni ili krvarenje desni
  • Oteklina na licu
  • Gubitak apetita
  • Poteškoće pri žvakanju
  • Prekomjerno slinjenje 

Najčešće dentalne bolesti kod pasa i mačaka

Nakupine zubnog kamenca 

Zubi životinja su, kao i ljudski zubi, prekriveni plakom koji se sastoji uglavnom od bakterija. Ako se redovito ne uklanja, plak otvrdne i nastaje zubni kamenac. Zubni kamenac smećkaste je ili žute boje i skida se čišćenjem zubi kod veterinara. Ako se ne ukloni, izaziva bolesti desni i propadanje zubi. 

Bolesti desni

Početni stadij bolesti desni naziva se gingivitis, a uzrokovan je bakterijama iz nakupina plaka i zubnog kamenca. Bakterije izjedaju zubno meso i tkivo oko zuba, zbog čega se zub počinje klimati i na kraju ispada. 

Oralne infekcije 

Bakterijske infekcije nastaju kao posljedica parodontalne bolesti, ali mogu nastati i kao posljedica ozljede prilikom žvakanja oštre ili tvrde tvari. Infekcije mogu uzrokovati granulom zuba, izuzetno bolno stanje, koje rezultira gubitkom zuba. Najopasnija činjenica u vezi bakterijskih infekcija jest što se one mogu proširiti po tijelu i tako utjecati na druge organe. 

Fraktura zuba

Fraktura zuba češća je kod pasa nego kod mačaka, budući da su psi skloniji žvakanju raznih predmeta. Do puknuća zuba može doći prilikom žvakanja kosti, tvrde plastike ili nekog drugog tvrdog i velikog predmeta. 

Stomatitis 

Stomatitis je izuzetno bolna upala sluznice usta koja može uzrokovati stvaranje rana na desnima, obrazima i jeziku. Kod blagih slučajeva, može biti dovoljno kućno liječenje, ali u težim slučajevima potrebna je kirurška intervencija. 

Kako pomoći svom ljubimcu?

Svom ljubimcu najbolje ćete pomoći redovitim čišćenjem zubi. Ako niste u mogućnosti sami mu očistiti zube, možete ga odvesti na čišćenje kod veterinara. Veterinar će skinuti kamenac sa zuba bezbolno, pod anestezijom. Također, moguće je napraviti rendgenske snimke zuba kako bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok dentalnog problema. Nakon što su zubi vašeg ljubimca čisti i vidljivi, veterinar obavlja temeljit stomatološki pregled. Zatim se kreira plan terapije koji može uključivati vađenje zuba ili složenije stomatološke zahvate. Kako biste svom ljubimcu pružili najbolju njegu i skrb, posjetite veterinarsku ambulantu Happy vet! Ne zaboravite, dentalni problemi često uzrokuju druge bolesti i zato ih treba liječiti na vrijeme! 


OCIJENI