OCIJENI

Koja je razlika između cirkon keramičke i metal keramičke krunice?

Objavljeno: 14.1.2022. 10:48

Za početak je potrebno pojasniti što sve obuhvaća zubna protetika kako bismo detaljnije krenuli u priču o razlici između cirkon keramičke i metal keramičke krunice. Naime, zubna protetika nam služi u situacijama u kojima trebamo zamijeniti zube koji nedostaju i poboljšati izgled i funkcionalnost postojećih zubi. 

Zubna protetika se dijeli na fiksna i mobilna protetska rješenja te uključuje: 

  • Krunice
  • Mostove
  • Proteze

Što je krunica? 

Krunica je nadomjestak koji se ugrađuje na prirodne zube da zamijeni oštećene i/ili estetski neprihvatljive zube. Zub koji se zamjenjuje mora biti prilagođen/izbrušen prije nego se uzme otisak i krunica bude postavljena. Danas na tržištu postoji više materijala od kojih se izrađuju krunice. Najviše se koriste cirkon keramičke i metal keramičke. Kod metal keramičke krunice keramika je vezana za metalnu osnovu. U stomatologiji su one standard zbog svoje čvrstoće, stabilnosti te pristupačne cijene. Metal služi za učvršćivanje, a keramika oponaša boju i oblik prirodnog zuba. 

Cirkon keramička krunica

Kapica je izrađena od cirkona (Zr-O) najnovijeg materijala na tržištu i slojevana keramikom vrhunskog proizvođača Ivoclar – E MAX. Cirkon je kompatibilan materijal s kojim dobivamo vrhunsku estetiku zbog podloge u boji zuba. Postoji mogućnost izrade cirkona u HT – transparentnoj varijanti.

Cirkonijev oksid se već neko vrijeme koristi za medicinske potrebe, a u dentalnoj medicine može zamijeniti metalne konstrukcije zbog svoje izuzetne čvrstoće. Cirkon keramičke krunice karakterizira lagan materijal koji propušta dovoljno svjetlosti što podiže estetsku vrijednost nadomjestka i čini da novi zubi izgledaju prirodnije.

Metal keramička krunica

Kapica je izrađena od printanog metala (Lo-Cr legura bez nikla) i slojevana keramikom vrhunskog proizvođača Ivoclar.

Metal keramička krunica ne može u potpunosti preslikati prirodan i izbjeljeni izgled novog zuba. Problem ovdje leži u materijalu metalu zbog kojeg se nakon nekog vremena prikaže crni rub kod povlačenja zubnog mesa. Metal keramičke krunice nisu najbolje estetsko riješenje kod rješavanja nedostatka zuba. 

Za sve dodatne informacije i pitanja obratite se Dentalnom laboratoriju Ivana Rožić koji djeluje od 2009. godine. Već 12 godina vraćaju osmijehe i samopouzdanje pacijenticama i pacijentima. Njihova poslovna filozofija je profesionalnost, brzina i pouzdanost, a uspjeh iste pokazuje niz zadovoljnih pacijenata koji se uvijek rado vraćaju srdačnoj stomatologinji Ivani i njenom timu. 

Dentalni laboratorij Ivana Rožić nudi širok izbor usluga, među ostalim i ugradnju nekoliko vrsta krunica. Uz cirkon keramičku i metal keramičku postoji i mogućnost ugradnje E MAX PRESS keramičke krunice, kod koje se kapica izrađuje od prešane keramike E MAX proizvođača Ivoclar, a indicirana je u frontalnom području zbog visokih estetskih rezultata. Također, laboratorij zapošljava tim iskusnih tehničara koji proizvode sve suvremene stomatološko-protetske nadomjeske korištenjem najnovije CAD/CAM tehnologije. Uz to upotrebljavaju i dva najnovija skenera proizvođača DOF koji služe za kompjutersko dizajniranje konstrukcija. 

Posjetite web stranicu i upoznajte ih malo bolje!


OCIJENI