OCIJENI

Simptomi koji ukazuju da trebate pregled kod gastroenterologa

Objavljeno: 15.12.2021. 9:50

Danas poznajemo mnoštvo gastrointestinalnih bolesti; one mogu zahvatiti bilo koji dio gastrointestinalnog trakta od usne šupljine do anusa. Neke od njih su gastritis, ulkusi želuca i dvanaesnika, sindrom iritabilnog crijeva, hemoroidi i zatvor, proljev, a nažalost sve češći su i karcinom probavnog trakta. 

Razlikujemo dvije skupine gastrointestinalnih bolesti: 

 • funkcionalne
 • strukturne (organske)

Funkcionalne su bolesti kod kojih nema vidljivih promjena gastrointestinalnog(GI)  trakta te nije moguće naći fiziološki uzrok problema i nakon detaljnog pregleda. Kod strukturnih GI bolesti, uz poremećaj u funkciji, pri pregledu je vidljiva strukturna promjena gastrointestinalnog trakta.

Funkcionalne gastrointestinalne bolesti

Među najčešće probleme GI trakta ubrajamo funkcionalne GI bolesti. Simptomi GERB (gastroezofagealni refluksna bolest) su: žgaravica, mučnina, nadutost, sindrom prenadraženog crijeva često praćen grčevima u trbuhu, proljevom ili zatvorm, ili naizmjeničnom pojavom.

 Mnogi faktori mogu „uznemiriti“ vaš probavni sustavi utjecati na njegovu  funkcionalnu aktivnost :

 • Stres
 • Prehrana siromašna vlaknima
 • Nedovoljna tjelesna aktivnost
 • Promjene u rutini/putovanja
 • Konzumacija velike količine mliječnih proizvoda
 • Hemoroidi
 • Uzimanje antacida koji sadržavaju kalcij ili aluminij
 • Određeni lijekovi poput antidepresiva, narkotika te suplementi željeza
 • Trudnoća

KONSTIPACIJA ILI ZATVOR 

Uzrokuje probleme u pražnjenju crijeva pri čemu tvrda stolica dovodi do naprezanja i mogućnosti stvaranja hemoroida. Najčešće ju izaziva prehrana siromašna vlaknima, nedovoljan unos vode i nedostatak tjelesne aktivnosti te se promjenom navedenih navika rješava u većini slučajeva. U određenim situacijama kao pomoć u rješavanju konstipacije na preporuku liječnika mogu se koristiti laksativi i lijekovi koji djeluju na aktivnost crijeva, ali uvijek nakon što se isključi organske promjene u debelom crijevu.

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA („NERVOZNO CRIJEVO“)

Riječ je o funkcionalnom poremećajima kod kojega se mišići odgovorni za pokrete crijeva kontrahiraju češće ili rjeđe nego što je to normalno. Okidači mogu biti emocionalni stres, određena hrana i lijekovi.

Simptomi: 

 • Grčevi i bol u abdomenu 
 • Nadutost i prekomjerni plinovi
 • Promjene u učestalosti i konzistenciji (čvrstoći) stolice
 • Izmjenjivanje perioda konstipacije i dijareje (proljeva)  

Liječenje uključuje izbjegavanja kofeina i hrane koja služi kao okidač (mahunarke i kupusarke), kao i unos prehrane bogate vlaknima, uz  konzumaciju dovoljne količine vode, odmor i smanjivanje stresa.

Strukturne gastrointestinalne bolesti

Strukturne (organske) GI bolesti karakterizira promjena u normalnoj građi GI trakta koje  ponekad zahtijevaju kirurško liječenje. Poznati primjeri uključuju suženja (stenoze) GI trakta, hemoroide, polipe debelog crijeva, rak debelog crijeva, upalnu bolest crijeva  te divertikularnu bolest.

HEMOROIDI

Hemoroidi su proširene krvne žile u području analnog kanala (čmara). Uzrokuje ih prekomjerno naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, učestala dijareja i trudnoća te višesatno sjedenje, a mogu biti vanjski i unutarnji. Do poboljšanja dolazi reguliranjem stolice, a tijekom upale stavljanjem masti ili čepića u zadnje crijevo. U koliko su hemoroidi trombozirani  vrši se njihovo  podvezivanje  ili drugi postupci  pri kojima se zaustavlja tok krvi kroz navedene krvne žile, a mogu se i odstraniti kirurškim putem.

ANALNE FISURE

Pukotine u analnoj sluznici koje nastaju otežanim pražnjenjem tvrde stolice ili zbog učestalih proljeva. Budući da je riječ o vrlo bolnom stanju, za  liječenje se prvo primjenjuju lijekovi protiv bolova, uvodi prehrana bogata vlaknima, a u određenim slučajevima potrebna je i kirurška intervencija.

PERIANALNI APSCES

Nastaje začepljenjem analnih žlijezda što zatim uzrokuje nakupljanje bakterija i infekciju koja dovodi do  lokalizirane gnojne upale (apscesa). Liječenje podrazumijeva dreniranje apscesa, najčešće pod lokalnom anestezijom.

ANALNA FISTULA

Označava nastanak  kanala koji se odvaja od anusa i kroz koji sadržaj crijeva izlazi na površinu kože u blizini anusa. Može izazvati bol i krvarenje, a rješava se dreniranjem  ili kirurškim zatvaranjem fistule.

DIVERTIKULARNA BOLEST

Na dijelovima debelog crijeva dolazi do „džepastog“  ispupčenja  stijenke crijeva. U tim proširenjima može  doći do upale stijenke, krvarenja i perforacije (izlijevanje sadržaja crijeva u okolinu divertikula). Liječi se reguliranjem stolice, a u slučaju upale antibioticima. Kod veće perforacije potrebno je kirurški odstraniti zahvaćeni dio crijeva.

POLIPI I RAK DEBELOG CRIJEVA

Uz ranu detekciju i liječenje  karcinom crijeva  bolesnik ima veliku šansu za uspješno izliječenje. 

Redovitim pregledima moguće je karcinom otkriti u ranom stadiju kada  endoskopsko ili kirurško liječenje  znači i potpuno izlječenje. Većina karcinoma debelog crijeva počinju kao dobroćudni polipi,  koji rastom i pojavom abnormalnih stanica u njima prelaze u zloćudne polipe.

Polipi se mogu jednostavno otkriti i ukloniti  za vrijeme kolonoskopije (endoskopskog pregleda debelog crijeva).

U ranim stadijima rak debelog crijeva ne mora pokazivati nikakve simptome, zbog čega su važni redoviti (preventivni) pregledi. Osobe kod kojih u obiteljima ima karcinom debelog crijeva trebaju prvi pregled napraviti do 40. godine života, a ostali nakon 50. godine života, iako nemaju nikakvih simptoma. Ukoliko se nađe normalan nalaz, kolonoskopije se trebaju ponoviti svakih 5 godina. Bez obzira na dob, ukoliko se pojavi  slabokrvnost(anemija), skrivena krv u stolici (okultno krvarenje koje se utvrđuje pregledom stolice u laboratoriju) ili vidljiva  krv u stolici, te bol u trbuhu, kao i promjene u učestalosti i konzistenciji stolice, i gubitak tjelesne težine kolonoskopiju treba učiniti odmah.

Budući da je broj bolesti probavnog sustava veoma širok, gore navedene bolesti samo su neke od najčešćih. Nabrojeni simptomi pomoći će vam da prepoznate kada je vrijeme za posjet gastroenterologu. Primijetite li neki od navedenih simptoma, prvom prilikom biste trebali posjetiti kvalitetnog gastroenterologa kakvog vam nudi Poliklinika Duvnjak, koja pruža usluge od prevencije i dijagnostike do liječenja. Za više informacija posjetite web stranicu.


OCIJENI