OCIJENI

5 ranih znakova problema s jetrom koje ne smijete ignorirati

Objavljeno: 10.1.2024. 14:10

Jetra je ključni organ u našem tijelu koji obavlja niz vitalnih funkcija, uključujući pročišćavanje krvi od od štetnih tvari, stvaranje bjelančevina, proizvodnju enzima i regulaciju šećera u krvi. Problemi s jetrom često mogu biti tihi i neprimjetni u ranoj fazi, ali rani znakovi mogu ukazivati na potencijalne probleme koji zahtijevaju pažnju. Evo pet ranih pet simptoma povezanih s bolešću jetre koje ne biste trebali ignorirati.

Umor i slabost

Ukoliko primijetite da se osjećate umorno i iscrpljeno bez očitog razloga, to može biti rani  znak  problema s jetrom. Jetra igra ključnu ulogu u proizvodnji energije, a oštećenje jetre može rezultirati osjećajem umora, slabosti i smanjenom izdržljivošću.

Gubitak apetita i mršavljenje 

Smanjenje apetita i neobjašnjiv gubitak težine mogu se također povezati s bolešću jetre. Jetra igra ključnu ulogu u procesu probave i metabolizma, pa njezino oštećenje može dovesti do smanjenja apetita i gubitka težine.

Bol u trbuhu

Bol ili nelagodnost u gornjem dijelu trbuha, posebno nakon obroka, može ukazivati na probleme s jetrom.  Povećanje obujma trbuha  zbog  nakupljanjem tekućine u trbušnoj šupljini ( poznate kao ascites), također može biti povezana s jetrenim problemima i zahtijeva brzu medicinsku obradu.

Problemi s probavom

Jetra igra ključnu ulogu u procesu probave, stvarajući žuč koja pomaže u razgradnji masti. Problemi s jetrom mogu rezultirati nadimanjem, plinovima, proljevom ili zatvorom stolice. Ako imate takve smetnje, to može također  ukazivati na potencijalne probleme s jetrom.

Promjene u boji mokraće ili stolice

Promjene u boji mokraće ili stolice također mogu biti znakovi   problema s jetrom. Tamna mokraća ili svjetlija stolica mogu ukazivati na probleme s izlučivanjem bilirubina, tvari koja se stvara i izlučuje iz jetre.

Ako primijetite bilo koji od ovih ranih znakova, važno je konzultirati se s liječnikom radi odgovarajućih testova i dijagnostike. Rano otkrivanje problema s jetrom omogućuje pravovremeno liječenje , čime se smanjuje rizik od ozbiljnijih komplikacija.

Poliklinika Duvnjak, kao privatna zdravstvena ustanova, specijalizirana je za pružanje vrhunske zdravstvene usluge u području jetre. Od preventivnih mjera i dijagnostike do liječenja, naš tim stručnjaka posvećen je vašem zdravlju! Kontaktirajte nas s povjerenjem i zakažite svoj pregled.


OCIJENI