OCIJENI

Imate li strah od zubara?

Objavljeno: 20.1.2021. 16:01

Jedan od vrlo čestih strahova je onaj od zubara. Iako se mnogima čini suludo, mnogi ljudi srednje i starije dobi boje se zubara, što je, naravno, loše za zdravlje zubi, ali i za psihičko zdravlje pacijenta. Razlozi za strah su mnogi – ponekad je to strah od boli, ponekad je problem u činjenici da ne postoji kontrola pacijenta nad zahvatom, ponekad je čak sram od izgleda vlastitih zubi, a ponekad je riječ o negativnom iskustvu. Kako čovjek po prirodi voli imati kontrolu nad situacijom, svaka vrsta neizvjesnosti izaziva određenu dozu straha, no u pravim rukama, svaki strah ima lijek.

Najblaži oblik straha u medicinskim terminima naziva se dentalna anksioznost, a koje se pacijent rješava prilikom ugodnog razgovora sa stomatologom koji mu objašnjava korak po korak što će raditi te da zahvat, zahvaljujući anesteziji, neće biti bolan. Za pacijente koji se boje zubara, najvažnije je povjerenje. Kada zahvate izvode profesionalci koji znaju iskomunicirati dobar posao, mjesta strahu nema.

Osim anksioznosti, tu je i dentalni strah koji se najčešće javlja kod najmlađih pacijenata, a odnosi se na negativno iskustvo te pacijenti imaju strah od ponavljanja istog. Za prevenciju ove vrste straha preporučuje se redovito posjećivanje stomatologa kako se ne bi javili tek kada zub zaboli, pa su iskustva neugodnija.
Najozbiljnije stanje straha koje se javlja kod pacijenata svake dobi je dentalna fobija, a koja se javlja zbog traumatičnih i bolnih iskustava sa stomatolozima, trauma iz djetinjstva, zbog straha od moguće boli ili neizvjesnosti. Simptomi koji se javljaju kreću se od drhtavice, mučnine, panike, povraćanja pa do histerije i plača. Oni koji pate od ove vrste straha, izbjegavaju stomatologa do kad bol u zubu nadjača strah.
 

Ovisno o tome koliki je intenzitet vašeg straha, profesionalni stomatolog će reagirati prema tome. Obratite li se stručnim stomatolozima kojima je zdravlje pacijenta na prvom mjestu kao i njihov osjećaj udobnosti, prebrodit ćete ovaj neugodan osjećaj pri pomisli na stomatološku ordinaciju.

Kvalitetan tim vrhunskih stomatologa s dugogodišnjim domaćim i inozemnim iskustvom najveći je ponos Dental Centra Ostojić u Zagrebu koji će ukloniti svaki strah i pomoći vam da steknete ili vratite povjerenje u ove zahvate koji se čine sasvim laganima u profesionalnim rukama. Njihovi stomatolozi vrhunski su stručnjaci dentalne medicine te su zajedno kao tim u mogućnosti uspješno riješiti i najteže slučajeve pacijenata, o čemu svjedoči velik broj zadovoljnih i vjernih stalnih pacijenata.

OCIJENI