OCIJENI

Sve što trebate znati o kontracepcijskim pilulama

Objavljeno: 30.11.2021. 19:43

Kako funkcionira kontracepcijska pilula?

  • Svaka kontracepcijska pilula sastoji se od 2 komponente-estrogenih i gestagenih hormona. 
  • Ti hormoni uneseni izvana u organizam žene djeluju tako da zaustave funkciju jajnika. 
  • Tako izostaje ovulacija te stoga nema mogućnosti zanošenja.  

Razvoj kontracepcijskih pilula

Na tržištu su kontracepcijske pilule već preko 50 godina i u tih nekoliko desetljeća je napravljeno mnogo istraživanja u svrhu smanjenja štetnih nuspojava i povećanja kontraceptivne sigurnosti.

Cijelo vrijeme je u piluli snižavana doza hormona tako da danas propisujemo ultranisku odnosno nisko doziranu kontraceptivnu tabletu s manje od 35 mikrograma etinilestradiola - najuobičajenije estrogenske komponente tablete. 

U najnovijim generacijama kontraceptivnih tableta pojavili su se čak  i prirodni estrogeni umjesto sintetskih što je još smanjilo estrogeneske nuspojave. 

Monofazne i multifazne kontracepcijske pilule

Estrogena komponenta tableta odgovorna je za većinu ozbiljnih nuspojava tablete – najozbiljnija je pojava tromboembolija. Ovisno o količini odnosno odnosu količina pojedinih hormona razlikujemo danas: tzv.monofazne kontraceptivne preparate gdje je u svim tabletama koje se uzimaju tijekom jednog ciklusa uzimanja (obično 21 tableta) uvijek ista količina  estrogena i gestagena odnosno multifazne preparate kod kojih je količina estrogenih hormona praktično konstantna tijekom cijelog ciklusa uzimanja, a količina gestagena postepeno raste imitirajući tako prirodni menstruacijski ciklus. Pojedine žene bolje podnose jednofazne, a druge opet bolje višefazne preparate. Pravilo je, uvijek sa najnižom mogućom dozom hormona ostvariti stopostotni kontraceptivni efekt.

Postigli smo vrlo nisku učestalost štetnih nuspojava.

Najveći broj nuspojava koji se pojave ne zahtijeva prekidanje uzimanja. Najuobičajenije nuspojave su: mučnina i povraćanje, glavobolje, osjećaj napuhnutosti, napetost dojki,  probojna krvarenja odnosno popularno “spotting” ( krvarenja za vrijeme uzimanja tableta), blago povećanje tjelesne težine te depesija. Sve ove nuspojave ne zahtijevaju  prekidanje uzimanja  jer spontano prolaze tijekom nekoliko prvih ciklusa uzmanja. Potencijalno ozbiljne nuspojave - povećana sklonost zgrušavanju krvi te posljedično embolije zatim pogoršanje migrenskih glavobolja, upale dubokih vena, sklonost infarktu , pogoršanje nekih bolesti dojke i drugih zahtijevaju oprez. Tablete stoga uvijek treba započeti uzimati u dogovoru sa liječnikom koji će komplikacije moći nekada predvidjeti unaprijed odnosno prepoznati ih i poduzeti eventualno  potrebno liječenje. 

U ogromne većine mladih žena koje su inače zdrave  neće biti nikakvih poteškoća, a kamoli trajnih posljedica. Kontraceptivne tablete se mogu započeti uzimati, rano  u tinejđerskoj dobi, već 2 godie  nekoliko godina nakon prve  menstruacije – ukoliko je potrebna kontracepcija, a može I ranije ukoliko se kontraceptivne tablete propisuju kao sredstvo za regulaciju nepravilnih, obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Nakon što se obavi razgovor da bi se saznale eventualne zdravstvene poteškoće i saznali podaci iz obitelji o eventualnim tromboembolijskim incidentima.

Tablete je moguće uzimati  ukoliko nema nikakvih nuspojava bez opasnosti dok god je potrebna kotracepcija. Prekidi u uzimanju koji su se nekada davno  savjetovali  nisu potrebni. Dapače od takvih prekida više štete, a nikakva korist. Naime, kod svakog prekida te ponovnog započinjanja kao da se počinje sa tabletama prvi puta u životu. Ukoliko će se pojaviti neke nuspojave to će biti u prvih 6 mjeseci do najkasnije godinu  dana,  a poslije više nikada. Nema dakle nuspojave u 3. ili 5. godini uzimanja! Pušenje nije prepreka uzimanju tableta sve do navršenih oko 35 godina života. Tada se za žene koje puše savjetuje prestanak uzimanja. Ukoliko žena ne puši može  uz redovitu kontrolu nastaviti sa uzimanjam i dalje, do menopauze, naročito kontraceptive tablete sa prirodnim enstrogenima. Nakon početka uzimanja potrebno je nakon nekoliko ciklusa uzimanja učiniti prvu kontrolu. Za tu kontrolu mogu se učiniti i laboratorijske pretrage jetrenih funkcija te lipidogram. 

Daljnje kontrole, ukoliko je sve uredno, rade se 1-2 puta na godinu. U slučaju pojave bilo kakvih komplikacija savjetujem svojim pacijenticama  da je najbolje  odmah  se javiti bez prekida uzimanja radi dogovora, budući da najveći broj nuspojava ne zahtijeva prekid uzimanja. Nakon prekida uzimanja kod današnjih ultraniskodoziranih kontraceptivnih preparata već prvi ciklus I spontano krvarenja usliejde uredno u očekivano vrijeme. No, kod nekih žena je ponekad potrebno 2-3 mjeseca da se uspostavi uredan ,ovulacijski menstruacijski ciklus. Ukoliko  se trudnoća dogodi  već prvi ciklus nakon prekida uzimanja koliko danas znamo to nema nikakvih štetnih posljedica. (često se i danas u ”usmenoj predaji” među ženama preporučuje nekoliko mjeseci ”čistiti” nako prestanka uzimanja kotnraceptiva , prije zanošenja , što je pose nepotrebno )  

Menstruacije odnosno prijelomna krvarenja između ciklusa su u pravilu oskudnija nego uobičajene menstruacije, i najčešće  bezbolna  ili barem bitno manje bolna negi su bile uobičajene menstruacije. Stoga se peroralna kontracepcija ponekad daje kod jakih, dugotrajnih i bolnih menstruacija. Nakon nekoliko godina uzimanja postoji dokazano niža učestalost benignih ali i malignih bolesti dojke te karcinoma sluznice maternice. 

Vrlo često pitanje mojih pacijentica je  hoće li se uz kontraceptivne tablete pojaviti pojačana dlakavost te hoće li  se jako udebljati?  Dlakavost svakako nije nuspojava, naime upravo suprotno, kod nekih poremećaja menstruacijskog ciklusa koji za svoju posljedicu imaju  pojačanu pojavu dlakavost peroralni kontraceptivi se upravo daju za  liječenje. Debljanje , pogotovo jače, više od 3-4 kg  nije čest problem uz današnje ultranisko dozirane preparate tu nuspojavu vidimo u manje od 3% korisica .Uz nekadašnje visokodozirane  preparate to je bio daleko češći problem.

Na osnovu svega iznesenog peroralna kontraceptiva smatram najboljom kontracepcijom za sve mlade zdrave žene. Tablete treba uzimati dakako uz stalan kontakt sa ginekologom jer  je to  jedini način sprečavanja, doduše, vrlo rijetkih, ali potencijalno i opasnih komplikacija.  

Vaš dr. Darko Husar

Za više informacija nas kontaktirajte ili posjetite web stranicu

                                                                   

Fotografije su preuzete iz besplatne baze iStock. 

OCIJENI