OCIJENI

Ginekološki pregled

Objavljeno: 28.2.2020. 13:39

Uz stomatološke preglede, ginekološki pregledi su na glasu neprijatnih i od njih se često zazire. Naravno da ginekološki pregled, budući da direktno zadire u najintimniji dio žene, uvijek predstavlja određenu nelagodu i odbojnost, no taj osjećaj je potrebno, što je moguće više, umanjiti atmosferom u ordinaciji, mirnoćom i strpljivošću te toplim i neposrednim kontaktom liječnika i medicinske sestre. Cijeli susret mora biti organiziran na visoko profesionalnoj razini i bez suvišnih familijarnosti što može predstavljati drugu krajnost. Uvijek valja izbjeći dugo čekanje u čekaonici jer to povećava osjećaj nelagode i uzbuđenja. Navedeno je posebice važno kod prvog pregleda koji treba uslijediti nakon početka spolnog života.

Ginekolog, premda specijalist orijentiran na sasvim specifične probleme u zdravlju žene, ima vrlo odgovornu ulogu savjetnika i za druge zdravstvene potrebe budući da može biti jedini liječnik kojeg žena viđa u redovitim vremenskim razmacima. Za probleme i razgovor s pacijenticama treba uvijek imati dovoljno vremena. Svaki susret sa ginekologom treba uvijek imati edukativnu ulogu. Pacijentica u cijelom procesu kontrole zdravlja, dijagnostike i eventualnog liječenja mora igrati aktivnu ulogu, što je najbolje postići tako da se na pristupačan način omogući dovoljna spoznaja o svim važnim aspektima funkcioniranja njezinog tijela. Uvijek kada se učini i rutinski pregled edukacija treba biti usmjerena prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, prilagođeno naravno životnoj dobi pacijentice. Npr. tehnika samopregleda dojki ili važnost redovite kontrole PAPA testa je podjednako važna za sve životne dobi žene, dok kontracepcija ili problemi fertilnosti predstavljaju važnu problematiku za žene mlađe životne dobi. Žene koje se približavaju menopauzi moraju biti informirane i moraju razumjeti normalne i patološke događaje koji se tada mogu pojaviti ( neredoviti ciklusi, krvarenja, klimakterični simptomi) te kasnije sekundarne promjene u menopauzi, primjerice slučaj osteoporoze. Ukoliko se pacijentica obraća radi specifičnih problema, npr. nepravilno krvarenje, iscjedak, bolovi u zdjelici, sterilitet, potrebno je, nakon brižljivo saslušanih poteškoća te učinjenog pregleda i druge potrebne dijagnostike, na kraju susreta pokušati na razumljiv način dati tumačenje teškoća i činjenica pregledom nađenog stanja, odnosno potrebne terapije. Spomenuto će rezultirati prije svega zadovoljnom ženom, odnosno pacijenticom, a vjerojatno i objektivno visokom razinom ove specifične i delikatne zdravstvene skrbi.

Na kraju, od osobite je važnosti skrb u trudnoći, jer to je svakako posebno važan, ali i osjetljiv period u životu svake žene. Čak i ukoliko nema posebnih poteškoća potreban je smiren i pažljiv, ali ujedno i visoko profesionalan, znalački pristup. Sve nastupajuće poteškoće potrebno je, ukoliko je to moguće, unaprijed predvidjeti i prevenirati. Tada, u ulozi opstetričara, treba zadobiti potpuno povjerenje trudnice te upravo zbog tog potpunog povjerenja ponašati se potpuno odgovorno.

OCIJENI