OCIJENI

Kada raditi ljuskice na prednjim zubima

Objavljeno: 27.7.2021. 11:59

Mnogo je faktora koji utječu na izgled zubi. Nezdrav načina života, pušenje, neadekvatna oralna higijena samo su neki od njih. Jedna od vrlo efikasnih metoda koja omogućuje vraćanje prirodnog izgleda i ljepote prednjim zubima upravo su zubne ljuskice.

Zubne ljuskice najčešće su izrađene od keramike, a ujedno predstavljaju jedno od najčešćih rješenja suvremene dentalne medicine. One su poput vrlo tankih prozirnih listića koji se lijepe na prednju površinu zuba, a koriste se za ispravljanje raznih nepravilnosti.

Zubnim ljuskicama moguće je promijeniti veličinu, oblik, širinu i boju zubi. Također, ljuskice se vrlo često koriste kako bi se zatvorio razmak među zubima. Osim toga, zubne ljuskice su idealne za ispravljanje manjih nepravilnosti te za skraćivanje ili produživanje zubne krune.

Ljuskice su idealne za:
  • Ispravljanje razmaka među zubima
  • Ispravljanje oblika zuba
  • Ujednačavanje veličine zuba
  • Ispravljanje nepravilnog položaja zuba
  • Ispravljanje boje zuba
Idealan kandidat za zubne ljuskice su osobe koje imaju očuvane svoje prirodne zube odnosno one osobe koje nemaju velike kompozitne ispune. Isto tako, valja naglasiti da je prije postavljanja zubnih ljuskica vrlo važno izliječiti sve zube, odnosno ukloniti sve karijese.
 

Budući da je ovaj zahvat izrazito personaliziran, prvi korak čine konzultacije sa stomatologom kako bi se ustanovio problem i napravio detaljan plan. Potom slijedi fotografiranje i analiza fotografija na temelju kojih se određuju trenutne proporcije kako bi se dizajnirao vaš personalizirani, idealni osmijeh.

Terapija ljuskicama zahtijeva minimalno dva posjeta nakon konzultacija, a trajanje samog zahvata ovisi o postojećem stanju zuba te o broju ljuskica koje je potrebno postaviti.

Prilikom prvog posjeta, potrebno je oblikovati i izbrusiti zube. Brušenje zuba je minimalno, a najčešće iznosi oko 0,5 mm te služi kako bi se pripremila i izravnala prednja površina zuba.
 

Potom se uzima otisak zuba prema kojemu se izrađuju ljuskice koje odgovaraju željama pacijenta. U većini slučajeva, do postavljanja keramičkih ljuskica, pacijent dobiva privremene ljuskice koje štite njegove prirodne zube. Prije samog postavljanja zubi se temeljito očiste i pripreme za cementiranje. Nakon toga se postavljaju ljuskice koje čvrsto prianjaju uz zub.

Ova metoda omogućuje ujednačen, personaliziran, ali prije svega prirodan izgled. Još jedna prednost zubnih ljuskica je ta što ne zahtijevaju oporavak, pacijent se odmah nakon zahvata može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Također, valja napomenuti kako uz pravilnu higijenu i održavanje, ljuskice mogu biti dugotrajno rješenje za manje estetske probleme.

Ako imate neke od navedenih anomalija te smatrate da bi ljuskice bile idealne za vas potražite savjet vrhunskih stručnjaka u Stomatološkoj ordinaciji dr. Dabinović. Osim dugogodišnjeg iskustva i velikog broja pacijenata kojima su uspješno ugrađene zubne ljuskice, Stomatološka ordinacija dr. Dabinović nudi široki asortiman stomatoloških usluga i uspješnu spregu dugogodišnjeg iskustva i vrhunske kvalitete.

Foto: Unsplash

OCIJENI