OCIJENI

Što je to offset tisak i kada se preporučuje?

Objavljeno: 5.1.2021. 13:12

Offset je indirektna tehnika tiska koja se zbog jednostavnosti procesa pripreme i visoke kvalitete otiska u današnje vrijeme koristi za veće naklade. Materijali koje se koriste u takvoj vrsti tiska su najčešće papir, polukarton i karton.

Princip rada offset tiska je da se na offset ploču premazanu fotoosjetljivim slojem snima, tj. osvijetli forma koja je u pozitivu te se razvijanjem odnosno ispiranjem osvijetljenog dijela ploče dobije tiskovna forma.
U novije vrijeme se, najčešće, primjenjuju i tehnologije CTP (engl. Computer to Plate), kojima se tiskovna forma izrađuje bez kopirnih predložaka, izravno iz računala. Tom tehnologijom se zaobilazi fizička tiskovna forma, te se ona direktno preslikava s računala na ploču, što ubrzava sam proces pripreme ploče za tisak i takva ploča ima bolju kvalitetu snimljene forme.

Prednosti offset tiska:
  1. Isplativost - posebice kod velikih količina
  2. Velika raznolikost vrsta papira s prilagođenim završnim obradama
  3. Dostupnost posebno prilagođenih tinta poput metalik i Pantone boja
  4. Najveća moguća kvaliteta ispisa, s više detalja i vjernošću boja
Offset tisak najčešće se koristi za izradu novina, knjiga i časopisa. Međutim, njegova primjena vrlo je široka te se on danas koristi za merkantilne robe (memorandume, naljepnice, kuverte, uplatnice, etikete), izradu prospekata (kataloga, ulaznica, cjenika, programa, pozivnica jelovnika), ambalaže (vrećice, kutijice za kozmetiku, futrole), prigodnih programa (čestitki, kalendara, stolnih kalendara, rokovnika, zahvalnica, mapa, fascikla, postera).

Uz sve popularniji digitalni tisak, vrlo su česte nedoumice kada koristiti digitalni, a kada offset tisak. Ako imate određeni projekt za kojeg vam je potreban tisak od 500 primjeraka ili više - offset tisak idealno je rješenje zato što ćete dobiti ispis izvrsnog izgleda koji će koštati manje. Međutim, ako vam je hitno potreban tisak, trebali biste odabrati onaj digitalni zato što je za offset tisak, ipak, potrebno više vremena.
 

 
Ako vam je su vam za određeni tisak potrebne crno-bijela ili samo jedna ili dvije boje, offset tisak je pravi izbor. Isto tako, ako vam je savršena boja apsolutno neophodna (npr. ako koristite sustav podudaranja Pantone®), idealan je offset tisak. Postupak offset tiska koristi stvarnu Pantone® tintu za savršeno podudaranje, dok digitalni daje samo najbolju aproksimaciju boje.

Offset tisak ne nudi veli izbor materijala na kojima je moguć ispis, ali je zbog visoke kvalitete ispisa, brzine ispisa i relativno niskih troškova za pripremu pred tiskom vrlo učinkovit i popularan.

Ako imate nedoumica oko offset tiska, ili vam je potreban offset tisak za letke, brošure, pozivnice, cjenike i sl., RD DIGITAL – grafički studio i digitalni tisak idealno je mjesto koje trebate kontaktirati. Vrhunski grafički dizajneri RD DIGITAL-a osmislit će, u dogovoru s vama, bilo koji promotivni materijal te ga otisnutu na podlogu u formatu i u broju primjeraka koji odaberete. Za više informacija posjetite: RD DIGITAL web stranicu i Facebook stranicu

OCIJENI