OCIJENI

Kako tjelovježba utječe na vaše mentalno zdravlje i produktivnost na poslu?

Objavljeno: 20.1.2022. 14:45

Opće je poznato da bavljenje nekim sportom odnosno bilo kojim oblikom tjelovježbe pozitivno utječe na ljudski organizam. Osim poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, smanjenja krvnog tlaka i smanjenja rizika od razvoja raznih bolesti, tjelovježba također ima i veoma pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te produktivnost.

Tjelovježba i mentalno zdravlje

Tijekom fizičke aktivnosti u tijelu se oslobađaju hormoni poput endorfina i serotonina koji pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Redovito vježbanje može smanjiti stres i ublažiti simptome depresije i tjeskobe. Jednako tako, redovito vježbanje pomaže i pri oporavku kod ranije nastalih problema s mentalnim zdravljem.

Vježbanjem srce pumpa krv u mozak, što vam pomaže da razmišljate jasnije. Istodobno se povećavaju veze između živčanih stanica u mozgu čime se poboljšava vaše pamćenje te razvija svojevrsna zaštita mozga od ozljeda i bolesti.

Vrlo je važan utjecaj tjelovježbe na spavanje. Naime, redovita fizička aktivnost poboljšava vaš san te tako pozitivno utječe i na kvalitetu vašega života, ali i na mentalno zdravlje. Ne treba zanemariti ni socijalni aspekt redovitog tjelesnog vježbanja - ako se odlučite za treniranje izvan kuće, ovo je jedan od dobrih načina kako upoznati nove ljude te sklopiti nova prijateljstva s ljudima sličnih interesa i ciljeva. 

Tjelovježba i produktivnost na poslu

Tjelovježba potiče razne promjene u mozgu. Važno je istaknuti da redovita tjelesna aktivnost regulira hormone koji su odgovorni za stvaranje stresa i lošeg raspoloženja. Upravo zato tjelovježba ima pozitivan utjecaj na vaše opće raspoloženje te istodobno i na vašu produktivnost.

Osim što pozitivno utječe na mentalno zdravlje, tjelovježba ima brojne benefite i kada je riječ o kreativnosti i poslovnoj produktivnosti. Vježbanjem se poboljšava pamćenje, koncentracija, planiranje, organizacija i multitasking. Tijekom vježbanja, znojenjem se iz tijela izbacuju toksini što uvelike pomaže osobi da se osjeća bolje i poletnije. 

Vrlo je važna činjenica da redovita tjelovježba jača imunitet, što podrazumijeva smanjenje rizika od gripe, sezonskih prehlada i drugih bolesti. Budući da je imunitet osoba koje se aktivno bave nekim sportom generalno jači, takve osobe rjeđe će izostajati s posla zbog sezonskih bolesti. 

Ako i vi imate potrebu aktivirati svoje tijelo, nemojte čekati sutra, sljedeći ponedjeljak ili sljedeći mjesec, aktivirajte svoje tijelo već danas! Velik izbor raznih sportova, grupnih treninga i terena pronaći ćete u Društvu za športsku rekreaciju Trnje.

Fitness centar, teniski tereni, malonogometni tereni, tereni za odbojku, atletska staza te stolni tenis dio su njihove bogate ponude. Društvu za športsku rekreaciju Trnje ima tradiciju dugu 60 godina, a svojom veličinom i bogatom ponudom spada u jedan od najvećih sportsko rekreacijskih centara u Zagrebu o čemu više možete saznati na web stranici. 

OCIJENI