OCIJENI

Tko bi trebao nositi ortopedske uloške?

Objavljeno: 7.12.2022. 13:12

Cipele, tenisice i sva obuća koju danas kupujemo nije izrađena po mjeri što može stvoriti dodatan stres za stopalo. Ortopedske uloške danas bi trebali nositi svi koji hodaju po tvrdim podlogama i koriste neadekvatnu obuću. U nastavku donosimo sve što trebate znati o zdravlju stopala i ortopedskim ulošcima. 

Bolesti stopala

Česta i normalna pojava u ranijoj dobi je bolest ravnih stopala koja se kroz odrastanje ispravlja pravilnom obućom i ortopedskim ulošcima. U odrasloj dobi nailazimo na bolesti poput haluks valgus i to najčešće kod žena. Zbog neadekvatne obuće dolazi do  devijacije osovine palca u odnosu na stopalo, osteoartritisa, artritisa i petnog trna. Deformacija stopala utječe i na stanje zglobova koljena i kuka te može uzrokovati znatnu nelagodu i bol u nogama.

Vrste ortopedskih uložaka koje mogu pomoći u navedenim problemima:

  • Silikonski ortopedski ulošci
Silikonski ortopedski ulošci namijenjeni su ublažavanju boli u stopalu, petama, kukovima i koljenima. Pospješuju smanjivanje boli u područjima povećanog opterećenja. Sastoje se od 2 vrste silikona koji amortiziraju pritisak na kritičnim mjestima i podupiru uzdužno poprečni svod.

  • Ortopedski ulošci za petni trn
Petni trn prouzročen je nakupljanjem kalcija na kosti pete. Sam po sebi ne izaziva nikakvu bol već upaljeno tkivo oko njega. Ulošci za petni trn rade se po mjeri, s mekim ili silikonskim umetkom za petu kako bi zaštitili petu od iritacije.

  • Ortoza za haluks valgus
Koristi se za korekciju daljnjeg rasta deformiteta palčane kosti i pomaže pri uklanjanju bolova u području palca. Djelovanje može biti i preventivno. Nosi se u stanju mirovanja, najčešće tijekom sjedenja ili spavanja.

  • Klasični ortopedski ulošci
U kategoriju klasičnih ortopedskih uložaka spadaju ulošci izrađeni po mjeri stopala i s obzirom na individualne poteškoće, najčešće za ravna stopala.
Ukoliko imate bolove u stopalima ili dugo stojite na nogama, ortopedski ulošci pravi su proizvod za zdravlje vaših stopala. Navedene proizvode možete potražiti na adresi Nova cesta 75 u Ortopediji Par-Mar ili na njihovom službenom webshopu.

OCIJENI