OCIJENI

Što je to skolioza i kako ju liječiti?

Objavljeno: 20.5.2021. 12:25

Riječ skolioza dolazi od grčke riječi skoliosis što u prijevodu znači savijanje. Skolioza je jedna od najčešćih deformacija kralježnice.

Kralježnica se sastoji od velikog broja malih kostiju pravokutnog oblika koje se nalaze u središnjem dijelu tijela tako da spajaju glavu sa zdjelicom. Skolioza uzrokuje savijanje kralježnice u stranu. Ova bolest podrazumijeva odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice, točnije kada postoji pojačana bočna zakrivljenost dijelova kralježnice, najčešće i uz prisutnu posljedičnu rotaciju kralježaka, a koja u velikom broju progredira ako se ne započne s terapijom.

Vrlo često kralježnica poprima oblik slova „C“ ili „S“. Također, u slučajevima kada se kralješci rotiraju ili zaokreću i povlače rebra, nastaje složeni deformitet u tri ravnine.

Budući da je skolioza idiopatska bolest (nepoznatog uzroka), u više od 80% slučajeva uzrok je nepoznat. Skolioza obično nastaje u razdoblju intenzivnog tjelesnog rasta, a ovisno o dobi djeteta razlikujemo: infantilnu (od 0.-3. godine života), juvenilnu (od 3.-10. godine života) i adolescentnu (iza 10. godine života) idiopatsku skoliozu.

Kako bi se skolioza uočila što ranije, a samim time i povećala mogućnost korektivnih zahvata, vrlo su važni redoviti pregledi kralježnice u pubertetu. Također, treba imati na umu da se idiopatska skolioza češće pojavljuje kod djevojčica, i to čak do 7 puta.

Skolioza može zahvaćati samo grudnu ili samo slabinsku kralježnicu. Međutim, skoliotična krivina može istovremeno biti prisutna na grudnoj i lumbalnoj kralježnici, a izgled tijela ovisi o dijelu kralježnice koji je zahvaćen.

Neki od najčešćih simptoma skolioze su:
  • nejednakost u položaju i visini ramena (jedno rame je više položeno)
  • položaj glave ne prati liniju kralježnice
  • vidljiva razlika u položaju i visini kukova
  • asimetrija u položaju i visini lopatica (jedna lopatica je položena više i odignuta od leđa)
  • kada djetetu, prilikom stajanja, ruke nisu jednako položene uz tijelo
  • primjetna razlika u dužini ruku
  • pri naginjanju prema naprijed vidljiva je razlika u visini između lijeve i desne strane tijela, jedna strana je izbočenija
Ako se skolioza otkrije ili postoji sumnja na bolest, dijete se upućuje na pregled liječniku specijalistu koji se bavi liječenjem deformiteta kralježnice (dječji ortoped ili dječji fizijatar).

Nakon pregleda i detaljne kliničke slike priprema se plan liječenja. Blage skolioze najčešće trebaju redovito praćenje djeteta u periodu intenzivnog rasta i razvoja. U takvim slučajevima se savjetuje da dijete bude fizički aktivno tj. potiče se redovito bavljenje sportom barem 3-4 puta tjedno.
 

U slučajevima kada je stupanj skolioze mjeren kutom po Cobbu iznad 20°, a dijete je u fazi intenzivnog rasta ili je došlo do pogoršanja skolioze, najčešće se primjenjuju ortoze.

Ortoze su ortopedska pomagala koja se koriste za ispravljanje držanja i korekciju zakrivljenosti kralježnice. Iako mnogi pacijenti trpe bol i pokušavaju je ublažiti, s ortozom ne samo da se ublažavaju simptomi boli nego se aktivno radi i na korekciji njihovih izvora.

Važan je trouporišni mehanizam i jastučić koji vrši pritisak na vrh krivine skolioze, stoga se najčešće se primjenjuju ortoze koje obuhvaćaju grudnu, slabinsku i trtičnu kralježnicu. Adolescenti nerado nose ortoze budući da one imaju negativan psihološki utjecaj na njih. Upravo zato, vrlo je važno objasniti im zašto nam je važno nošenje ortoze i precizno odrediti period trajanja liječenja.

Također, kako bi liječenje bilo uspješno ortozu je potrebno nositi barem 18 h dnevno.

Najbolje rezultate daju ortoze koje su napravljene direktno s liječnikom, uz pravilno uzimanje otiska za izradu ortoze. Dugo vremena za ovaj postupak koristilo gipsanje. Međutim, danas 3D kompjuterski skeneri tako nude mogućnost uzimanja otiska bez neugodnog osjećaja za pacijenta kao kod gipsanja, a pritom je izrada pomagala točnija i brža.

Ako trebate savjet stručnjaka za skolioze ili je vama ili vašem djetetu potrebna ortoza potražite savjet stručnjaka u Par Mar ortopediji. Osim izrade pomagala u Par Mar nude i skeniranje kralježnice. Također, prilikom izrade ortopedskih pomagala koriste najmoderniju tehnologiju - 3D skener, software te stroj za izradu pomagala koji je jedini u ovom dijelu Europe.

Foto: Freepik

OCIJENI