OCIJENI

Koji je jedan od najboljih način liječenja skolioze i kifoze?

Objavljeno: 10.6.2020. 10:55

Kralježnica predstavlja stup koji drži cijelo naše tijelo. Zbog toga oštećenja ili deformacije kralježnice mogu značajno otežati kretanje, trpjeti bolove i smanjiti kvalitetu života. Nažalost zbog smanjene fizičke aktivnosti i puno sjedenja, sve više ljudi susreće se s nekim oblikom problema s kralježnicom, a tijekom života 3-5% stanovništva razvije neki stupanj skolioze. Zato je bitno razlikovati simptome najčešćih deformacija kako bismo na vrijeme mogli pristupiti korektivnim zahvatima, primjerice izradi ortoze.

Stabilnost i postojanost zavoja kralježnice određuju koštane, ligamentarne i mišićne strukture. Zbog ove kompleksnosti i povezanosti raznih sustava, liječenje zakrivljenosti zahtjeva inovativne pristupe te sve veće korištenje novih tehnologija poput korištenja 3D skenera u dijagnostici.

Skolioza: bočna zakrivljenost

Ako osobu gledamo ravno u leđa, odnosno u frontalnoj ravnini, i vidimo zakrivljenost kralježnice prema lijevo ili desno, možemo biti poprilično sigurni da osoba pati od skolioze. Iako je iz te pozicije lako zaključiti kako se samo radi o bočnom zakrivljenju, skolioza ima trodimenzionalni karakter. Zbog toga će stručnjaci moći primijetiti deformaciju u svim tjelesnim ravninama (frontalno i bočno).

Skolioza obično nastaje u razvoju intenzivnog tjelesnog rasta, zbog čega su bitni redoviti pregledi kralježnice u pubertetu kako bi se deformacija uočila što ranije, što povećava mogućnost uspjeha korektivnih zahvata. Također treba imati na umu da se skolioza češće pojavljuje kod djevojčica, i to čak do 7 puta.

Kifoza: pogrbljena kralježnica

Kifoza je definirana kao poremećaj zakrivljenosti kralježnice u sagitalnoj (bočnoj) ravnini kod kojeg zakrivljenost prsnog dijela kralježnice prema natrag prelazi normalne fiziološke granice. Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna. Osoba koja ima kifozu zauzima iznimno karakterističan položaj tijela: glava savijena prema naprijed, ramena pomaknuta naprijed i pojačana pogrbljenost, uvučen prsni koš, lopatice istaknute i odvojene od kralježnice te ispupčen trbuh. Zbog smanjene pokretljivosti prsnog koša, jaki slučajevi kifoze mogu uzrokovati probleme s radom pluća i srca.

Ova zakrivljenost kralježnice se najčešće razvija u pubertetu ili kao sekundarna posljedica različitih neuromuskulatornih bolesti, odnosno strukturalnih promjena na kralježnici, mišićima i ligamentima.

Ortoze: nije potrebno trpjeti bol

  Ortoze za kralježnicu su ortopedska pomagala koja se koriste za ispravljanje držanja i korekciju zakrivljenosti. Iako mnogi pacijenti trpe bol i pokušavaju je ublažiti, s ortozom ne samo da se ublažavaju simptomi boli nego se aktivno radi i na korekciji njihovih izvora.

Najbolje rezultate daju ortoze razvijene direktno s liječnikom uz pravilno uzimanje otiska za izradu ortoze. Iako se dugo vremena za ovaj postupak koristilo gipsanje, danas i ovdje računala preuzimaju glavnu ulogu.

3D kompjuterski skeneri tako danas nude mogućnost uzimanja otiska bez neugodnog osjećaja za pacijenta kao kod gipsanja te je izrada pomagala točnija i brža.

Uzimanje mjere svodi se na 3-5 minuta, a sam proces je bezbolan, čist te komforan za pacijenta. Skenirana mjera je 100% točna te se može odmah usporediti s RTG slikom. Također se dobiva 3D korekcija te se tako može izraditi ortoza koja je prilagođena za ispravljanje deformacije u svim tjelesnim ravninama.

Ovakav postupak potreban je i koristan za zdravlje i, ako želite najbolje sebi i svojoj kralježnici, javite se u Par Mar ortopediju. Par Mar ortopedija bavi se proizvodnjom ortopedskih pomagala te su među prvima u ovom dijelu Europe koristili novu tehnologiju (3D skener, software) i stroj za izradu pomagala, koji je ujedno i jedini u ovom dijelu Europe.

OCIJENI