OCIJENI

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje Srednjaci Zagreb

0 pregleda/dan | Objavljeno: 01.04.2024. 21:46

Zubni kamenac je čvrsta naslaga koja se s vremenom taloži na zubima. Podloga za nastajanje kamenca je dentobakterijski plak. Plak je mekana, ljepljiva naslaga koja se normalno stvara na zubima već pola sata nakon četkanja zuba. S vremenom dolazi do mineralizacije (ugradnjom minerala iz sline) dentobakterijskog plaka i stvaranja zubnog kamenca. U plaku se naseljavaju brojne bakterije koje svojim metabolizmom stvaraju kiseline te se u takvoj kiseloj sredini intenzivnije talože kalcijeve soli i ostali minerali i posljedično se brže stvara kamenac.

Dentobakterijski plak, odnosno kamenac glavni je uzročnik karijesa i parodontne bolesti. Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje svojim kiselinama napadaju caklinu te dovode do stvaranja karijesa. Uzročnici parodontoze su također bakterije iz plaka, mekih naslaga i kamenca. Prve promjene nastaju na zubnom mesu pa nastaje gingivitis, praćen lošim zadahom i krvarenjem samog zubnog mesa. Gingivitis se uz pravilno četkanje i odstranjivanje kamenca izliječi za nekoliko dana.
Ukoliko ne uklonimo kamenac koji počinje pritiskati na zubno meso te se takvo zubno meso počinje odvajati od zuba, posljedično nastaju „džepovi“ u kojima se nakuplja hrana i bakterije te se zubno meso sve više povlači. Dolazi do ogoljavanja zubnih vratova te proces dolazi do kosti a zubi postaju pomični te na kraju ispadaju.

ZNAČAJ UKLANJANJA ZUBNOG KAMENCA
Zubni kamenac je osnovni uzročnik parodontitisa. Nataložen na zubima, kamenac vrši mehanički pritisak na zubno meso (gingivu) koje uslijed toga nabubri, krvari, postane osjetljivo, a zatim se počne i povlačiti pri čemu dolazi do ogoljavanja zuba. Liječenje parodontitisa je dugotrajan proces koji zahtijeva mnogo vremena, truda i discipline pacijenta, pri čemu se puno izlječenje vrlo često ne može ni postići, već se uspjehom smatra čak i samo zaustavljanje napredovanja bolesti. Sa druge strane, uklanjanje zubnog kamenca je jednostavna, bezbolna procedura za koju je dovoljna jedna posjeta stomatologu a može prevenirati razvoj karijesa i parodontne bolesti.
Smatra se da se kod osoba čija slina sadrži visoke koncentracije kalcija, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac, te da se kamenac ne stvara do devete godine života.

Zubni kamenac su tvrde naslage na površini zubnog korijena ili krune. Nastaje mineralizacijom zubnog plaka. najčešće je posljedica zapuštene oralne higijene te je obično praćen neugodnim zadahom. Takvi pacijenti podložniji su nastajanju plaka. Osim loše oralne higijene, faktor koji utjeće na stvaranje plaka je i slina pacijenta, položaj zuba u čeljusti (zbijeni zubi kod kojih je onemogućeno dobro čišćenje), neadekvatni ispuni (plombe).

Neke od nepodesnih navika kao što su konzumiranje kave, crnog čaja, obojenih pića, pušenje dovode do pigmentiranja samog kamenca pa on postaje žuto smeđe boje te se prije uočava i predstavlja još veći estetski nedostatak. Hrapava površina kamenca idealna je podloga za nikotinski pigment stoga je kod pušača kamenac smeđe obojen.
Dobra oralna higijena usta najvažniji su faktor za sprečavanje nastajanja zubnog kamenca, no nažalost čak i dobra higijena usta ne može u potpunosti spriječiti stvaranje istog.
Zubni kamenac ne može se ukloniti kućnom oralnom higijenom (pranjem zuba četkicom ili upotrebom konca). Zubni kamenac može ukloniti isključivo stomatolog, u ordinaciji, upotrebom odgovarajućih instrumenata. Ali zubnom četkicom može se ukloniti plak te stoga odgovarajuća oralna higijena kod kuće može usporiti stvaranje kamenca. Ukoliko je manja količina plaka, jasno je da je i stvaranje kamenca sporije. Prema tome, dobra oralna higijena uz povremeno uklanjanje kamenca u stomatološkoj ordinaciji sigurna je formula za izbjegavanje problema koji mogu nastati kao posljedica prisustva zubnog kamenca.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100069238406756

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI