OCIJENI

Kada izbjeljivati zube: Saznajte mogućnosti i očekivanja

Objavljeno: 27.7.2021. 11:08

Prirodno je da starenjem zubi mijenjaju boju. Međutim, taj proces mogu ubrzati i neadekvatna oralna higijena, pušenje, lijekovi, bolesti te brojni drugi faktori koji rezultiraju tamnom bojom zuba.

Izbjeljivanje zubi je vrlo popularan neinvazivan način koji omogućuje promjenu boje zuba.  Izbjeljivanje se može vršiti pomoću različitih stomatoloških metoda, stoga smo u nastavku izdvojili 3 najčešće:

1. IZBJELJIVANJE ZOOM LAMPOM

Izbjeljivanje zoom lampom metoda je koja daje vrlo dobre rezultate izbjeljivanja. Za razliku od alternativnih metoda, ova je metoda u potpunosti sigurna jer ju kontrolira stručnjak.
Izbjeljivanje zoom lampom obavlja se u jednoj posjeti stomatologu. Kod ove metode na površinu zuba nanosi se gel za izbjeljivanje na bazi hidrogen peroksida koji kemijski djeluje na površinu zuba. A kako bi se gel aktivirao, koristi se zoom lampa. Aktivacijom hidrogen peroksida iz gela mijenja se boja zuba za nekoliko nijansi.

Ova metoda omogućuje vam da za 45 minuta svojim zubima vratite bjelinu i sjaj.  Također, valja naglasiti da je riječ o potpuno bezbolnoj metodi koja ne oštećuje zubnu caklinu.

2. IZBJELJIVANJE UDLAGAMA

Naziva se i metodom kućnog izbjeljivanja koja, a također omogućuje izvrsne rezultate. U udlage, koje se posebno izrađuju prema vašim otiscima, stavlja se gel koji naglašava bjelinu zubi. Te je udlage potrebno nositi 7 sati u kontinuitetu pa se preporučuje nositi ih preko noći.

Ovu metodu može se koristiti kao samostalna metoda ili nakon izbjeljivanja zubi zoom lampom kako bi se postigao kristalno bijeli osmijeh. Jednako kao i izbjeljivanje zoom lampom, udlage su potpuno bezbolan tretman koji nema štetne posljedice na zube.

3. IZBJELJIVANJE DEVITALIZIRANOG ZUBA i INTERNO IZBJELJIVANJE

U slučajevima kada pacijent ima zub kojem je izvađen zubni živac tj. devitalizirani zub, takav zub tijekom vremena potamni te narušava cjelokupni izgled i blistav osmijeh. U tom slučaju, kako bi se ujednačila boja i izgled zuba moguće je izbijeliti samo taj zub ili napraviti interno izbjeljivanje.
 

Interno izbjeljivanje je metoda pri kojoj se unutar komorice zuba ubrizgava gel za izbjeljivanje koji ulazi u dentinske tubule te iznutra izbjeljuje strukturu zuba. Interno izbjeljivanje omogućuje vraćanje prirodne boje tamnijeg zuba koji kvari estetiku zubnog niza. Kako bi se postigli trajniji rezultati potrebno je ponoviti postupak, a broj ponavljanja je individualan.

Bez obzira o kojoj je metodi riječ, prvi korak uvijek je temeljito čišćenje zuba. Isto tako, osim čišćenja prije izbjeljivanja potrebno je sanirati sve karijese.
Najčešća negativna posljedica koja se može javiti nakon izbjeljivanja zubi je preosjetljivost. Preosjetljivost se obično javlja tijekom ili neposredno nakon izbjeljivanja, ali najčešće nestaje u roku 48 sati.

Boja dobivena izbjeljivanjem u prosjeku traje godinu do dvije, ovisno o konzumaciji pigmentiranih pića i hrane, te o oralnoj higijeni.

Važno je napomenuti da izbjeljivanje ne djeluje na ispune (plombe) te na protetske nadomjestke poput krunica i mostova. Međutim, njih je moguće zamijeniti.
Generalno, sve osobe koje imaju zdrave zube potencijalni su kandidati za izbjeljivanje. Međutim, osobe koje pate od parodontalnih oboljenja poput gingivitisa ili parodontitisa te osobe s osjetljivim zubima nisu kandidati za izbjeljivanje. Isto tako, osobe koje nose aparatić za zube morat će pričekati kraj ortodontske terapije.

Ako i vi želite vratiti svojim zubima staru bjelinu i sjaj najbolje je obratiti se stručnjacima s pregršt iskustva poput onih u Stomatološkoj ordinaciji dr. Dabinović.
Individualni pristup, bogato stručno znanje i iskustvo, najmodernija tehnologija i materijali samo su neki od razloga zašto posjetiti Stomatološku ordinaciju dr. Dabinović. Vaš savršen osmijeh ne bi smio čekati, zato se naručite na pregled već danas!

OCIJENI