OCIJENI

5 znakova da morate posjetiti stomatologa

Objavljeno: 2.11.2021. 11:20

Izuzetno je važno redovito provjeravati oralno zdravlje, kao i na vrijeme primjetiti simptome upala da biste što brže riješili nastali problem. Prevencija u oralnom zdravlju je itekako moguća i stoga je neophodno redovito pregledavati zube kao i usvojiti neke zdrave navike. Postoje određeni simptomi koji ukazuju na hitnu potrebu za pregledom kod stomatologa. U nastavku teksta pronađite nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći održati dentalno zdravlje. 

Ovdje je pet znakova koje ne treba ignorirati i indikator su da trebate posjetiti stomatologa: 

Suha usta

Suha usta su čest oralni zdravstveni problem koji obično uzrokuje nedostatak sline. To se može dogoditi zbog raznih razloga, a neki od njih su i štetni učinci uzimanja određenih lijekova,  nedovoljna higijena usne šupljine koja je uzrok kroničnoj upali desni, jezika i sluznice cijelih usta. Rizično je to što vašim zubima i desnima nedostatak sline otežava ključno čišćenje i vlaženje zubi kao i otežano gutanje. Stomatološki pregled , kao i adekvatno liječenje,  pomoći će u spriječavanju  problema  suhih usta.

Rane u ustima

U ustima se mogu pojaviti različite vrste oralnih infekcija. Česte su i upalne promjene uzrokovane kandidom kod osoba koje nose proteze ili neadekvatne protetske nadomjestke.

Erozija zuba

Erozija zuba je gubitak strukture zuba zbog kiselina koje nagrizaju caklinu. Znakovi i simptomi erozije zuba mogu varirati od osjetljivosti do ozbiljnijih problema poput gubitka cakline.

Loš zadah

Bolesti desni, prisutnost plaka i karijesa, suhoća usta i bakterije na jeziku neki su od problema sa zubima koji mogu uzrokovati loš dah. Kada se pojave problemi sa zubima, korištenje vodice za ispiranje usta samo će prikriti miris, a ne i izliječiti ga. Ako imate kroničan zadah, posjetite svog stomatologa kako biste isključili bilo koji od ovih problema.

Bolest desni

Simptomi oboljelog zubnog mesa uključuju loš zadah, crvene, natečene desni, osjetljivost ili krvarenje te bolno žvakanje. Važno je na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti i javiti se stomatologu kako biste izbjegli veće komplikacije, poput gubitka zuba.


Četkanje zubi i korištenje zubnog konca i interdentalnih četkica, temelj su u prevenciji oralnih zdravstvenih problema. U slučaju da imate neki od navedenih simptoma važno je što prije posjetiti stomatologa. Srednjaci 14, u Zagrebu, je adresa gdje možete pronaći stomatološku ordinaciju dr. Dabinović. Stavljaju naglasak na individualni pristup pacijentima, ali i na emocionalnu pomoć pri savladavanju straha tijekom zahvata. Informacije o radnom vremenu i kontaktu pronađite na Facebook stranici.

OCIJENI