OCIJENI

Sve što trebate znati o sanaciji oštećenog zida ili uljepšavanja novog

Objavljeno: 2.6.2020. 8:57

Napuknuće zida nije toliko rijetka pojava. Osim potresom, napuknuća mogu uzrokovati slijeganje i klizenje tla. U tim slučajevima, nakon konzultiranja i procjene stručnjaka oko uzroka napuknuća zida i nestabilnosti objekta, potrebno je odraditi sanaciju prema dobivenim uputama.

Što ako napuknuće na zidu nije strukturalno te ne zahtijeva ozbiljniju sanaciju, već treba takozvani kozmetički popravak? Takvim sanacijama možemo pristupiti odmah i često radi uštede vremena i novca pristupamo samostalno. Uz klasično žbukanje, što je najčešći izbor, usporedili smo i ugradnju dekorativnog kamena kao malo drukčije rješenje.

Bez obzira na koju opciju se odlučili, prije sanacije potrebno je ukloniti staru žbuku. Prednost tog procesa jest što taj zahvat može izvesti gotovo svatko, uz pomoć čekića i dlijeta, ili pak udarne bušilice. Nastali otpad može se jednostavno i besplatno zbrinuti na najbližem reciklažnom dvorištu u kontejneru za građevinski otpad ili šutu.

Ali kako izabrati koji način kozmetičke sanacije zida je odgovarajući za vas? Kako bi se riješila ta dilema, u nastavku su opisani procesi suočavanja sa žbukanjem i s ugrađivanjem dekorativnog kamena.

Iako u principu svatko može izvršiti žbukanje zidova, žbukanje je postupak za koji je potrebna
profesionalnost i pravilnost izvedbe jer posljedično nepravilnog žbukanja, zid može izgledati grbavo te žbuka može pucati
. Kod poziva profesionalaca za žbukanje, važno je znati da je za strojno žbukanje potrebna veća površina zida, dok se za manje intervencije provodi ručno žbukanje. Cijena ručnog žbukanja nije ispod 70kn/m2, a vrijeme sušenja žbuke, iako ovisi o vrsti žbuke, je dugo. To razdoblje sušenja ne predstavlja najugodnije razdoblje za ukućane jer su zidovi neugledni i nedovršeni. Osim toga, veći problem predstavlja i nered uzrokovan žbukanjem, što rezultira dodatnim detaljnim čišćenjem, a time i dodatno uloženim vremenom. Također, tu je i oprez i briga kako će sanirani zid na kraju izgledati te hoće li rad biti zadovoljavajući. Nadalje, još nakon procesa žbukanja slijedi gletanje, brušenje i fina obrada te bojenje zida što donosi nove troškove i prilično oduženo razdoblje sanacije.

Prema navedenom, žbukanje kao kozmetička sanacija zida ima svoje prednosti i mane te je u tom slučaju svakako poželjno imati alternativno rješenje. U tom slučaju kao odlična alternativa čini se ugradnja dekorativnog kamena.

Dekorativni kamen je jednostavan proizvod i, ako je tehnički pravilno napravljen, nisu potrebni profesionalci za proces ugradnje. Stoga je vrlo praktičan jer se njegovom primjenom ubrzava proces sanacije, a vrijeme utrošeno za redovitim čišćenjem svodi se na minimum. Također, dekorativni kamen može biti različitih boja i reljefa, što čini veći izbor pri uređenju prostorije, odnosno zida. Zbog toga, svojim zanimljivim dizajnima, dekorativni kamen omogućava ostvarivanje željenog ugođaja i kreiranje karaktera prostorije, čime dodaje poseban čar interijeru.

U slučaju “uradi sam” principa ugradnje dekorativnog kamena potrebno je dobiti konkretne upute proizvođača prema kojima ugradnja neće predstavljati problem. Uspoređujući cijene sanacije žbukanjem i ugradnjom dekorativnog kamena na zamišljenom zidu od cca 10m² došli smo do sljedećih podataka:


Prema tome, sanacija oštećenog zida dekorativnim kamenom čini se kao vrlo jednostavna, praktična i financijski isplativa opcija. Osim toga, rezultat je zanimljiva i moderna zidna dekoracija koja oplemenjuje dizajn prostora te daje ugođaj kvalitete i vrijednosti. Naravno, prisutan je i osjećaj ponosa svojim uratkom i naučenom novom vještinom.

U slučaju preferencije ugradnje dekorativnog kamena, proizvođač dekorativnog kamena Zid za 5, uz svoje proizvode i prodaju dekorativnog kamena za unutarnje i vanjske prostore, omogućava i detaljne upute za ugradnju, kao i telefonsku podršku za sva dodatna pitanja i nedoumice. U Zidu za 5 osigurana je velika ponuda proizvoda dekorativnog kamena, a trenutno imaju i popust za kupce pogođene potresom.

Izvor fotografija: Pixabay

OCIJENI