OCIJENI

Recepti

Objavljeno: 6.11.2018. 14:01

SARMA

Sarma je zimska kraljica svakog stola u Hrvatskoj. Iako nije izvorno naše jelo, sarma je jelo koje se tradicionalno jede u našoj kuhinji već dugi niz godina. Sarma je jelo koje se čak mi “balkanci” često i nosimo sa sobom na skijanje. Ali kako se sarma jede? Djeca je vrlo često jedu bez zelja, vole samo meso. Dok neki obožavaju zelje iz sarme, a meso pojedu tek toliko da ne osatve prazan tanjur.

Naravno, kako bi osjetili pravu čar sarme potrebno je pojesti i zelje i meso. Kako bi Vam olakšali pripremu sarme donosimo recept bake s Britanca koja je u životu skuhala preko 1000 sarmi:

Priprema:
  • Od jedne glavice zelja(ovisno o večičini) skinite oko desetak listova. Naravno, količina listova ovisi i o glavici zelja. Baka smatra kako je sarma puno bolja ako ste sami doma kiselili zelje ili dobili domaće zelje od nekoga. Ako pak nemate nikoga ko Vam kiseli zelje svakako kupite u dućanu zelje domaćih proizvođača. Onoliko listova koliko skinete sa glavice, toliko sarmi ćete i dobiti. Naravno, svakako si narežite mali dio da probate kakvo je zelje. Isperite ga, ali ne pretjerano da sarma ne bi bila bljutava.
  • Listovima uvijek morate odstraniti zadebljenje pri korijenju. Nakon što ste pripremili zelje na red dolazi meso. Najbolje meso je mješano(70 % junetine, 30 % svinjetine). Bakin savjet: Kupujte mljeveno meso kod mesara gdje Vam meso samelje ispred Vas.
  • Meso pomiješajte s rižom, soli i paprom. Kako bi povezali meso svakako trebate dodati jaje. Naravno ako je više od 500 g mesa dodajte 2 jaja. Sastojci se ne smiju razdvajati. Uz navedeno u smesu dodajte sol, vegetu, biber.


Kako smotati sarmu?
  • Uzmite jušnu žlicu i zagrebite meso. Isto stvaite u prvi list zelja. Stanjeni korijen lista neka bude slobodan. Sada ga preklopite s desne strane pa lijeve za zavijte do kraja. Svakako taj dio još zapiknite unutra kako se prilikom kuhanja smjesa ne bi razlila.
  • Nakon što ste zamotali sve sarme dolazmo na korak kuhanja. Redoslijed slaganja u lonac:
  • Ostatak zelja narežite na sitno te rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite zamotane sarme. Neka ne budu prenabijeno složene jer im morate ostaviti mjesta da narastu.
  • Odaberite dovoljno veliki lonac, kako Vam prilikom kuhanja ne bi curilo iz lonca. Uz sarme po želji možete dodati i suhi meso ili špek.
  • Nakon toga složite i drugi red sarmi pa zalijte vodom. Sarma se kuha od 1, 5 do 2 sata.
  • Zaprška se dodaje nakon što voda zakipi. Zaprška se radi od vode, brašna i crvene papirke.
Nakon sat i pol kuhanja sarme vrijeme je i za kuhanje pire krumpira koji se odlično slaže uz svaku sarmu. Naravno, po želji ju možete jesti i bez krumpira uz svježi kruh. Vjerujemo da će Vam recept bake s Britanca uvelike pomoći pri izradi tradicionalnog jela, sarme.

OCIJENI