U hrvatskoj kuhinji se mak dosta često koristi. Najčešće za pripremu raznih slastica. Ponajviše za tradicionalnu makovnjaču za koju danas i donosimo recept bake s Britanca.
	
	TIJESTO:
	1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
	40 dag brašna
	8 dag margarina
	8 dag šećera
	2 žutanjka
	Sol, limunova korica
	2-3 dl mlijeka
	
	
Nadjev:
	30 dag maka
	¼ l mlijeka
	25 dag šećera
	6 dag groždica
	Limunova korica
	Cimet
	
	
 
	
	Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i struganu limunovu koricu. Malo promiješajte pa dodajte dignuti kvasac. S toplim mlijekom izradite(električnom miješalicom ili rukom) mekano tijesto i pokriveno ostavite da se diže. Dignuto tijesto lagano premijesite i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu(da lakše savijete) u jednom listu prema duljini tepsije(oko 35x20 cm). Premažite ga ohlađenim nadjevom pa savijaču savijte s obje strane do sredine, stavite na toplo da se diže još petnaestak minuta, a zatim je stavite u namazanu tepsiju, premažite je bjelanjkom i pecite oko 1 sat na temperaturi od 220 C( 493 K). Toplu savijaču pošećerite.
	
	Nadjev: Mljeveni mak skuhajte s mlijekom, a onda dodajte šećer, grožđice, struganu limunovu koricu i cimet pa ga stavite hladiti.