OCIJENI

Orehnjača

Objavljeno: 6.11.2018. 14:02

Orehnjača je kako i sam naziv govori kolač od oraha. Rijetki su oni koji nisu probali orehnjaču ili ju ne vole. Niti jedan Božić u Zagrebu ne može proći bez orehnjače na stolu. Kolač je to koji ne može zastarjeti. U nastavku donosimo recept bake s Britanca:




Tijesto:

1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
40 dag brašna
8 dag margarina
8 dag šećera
2 žutanjka
Sol, limunova korica
2-3 dl mlijeka

Nadjev:

40 dag oraha
30 dag šećera
10 dag grožđica
2 dl mlijeka
Limunova korica
Cimet, rum
1 vanilin šećer

Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni margarin, šećer, žutanjke, sol i struganu limunovu koricu. Malo promiješajte pa dodjate dignuti kvasac. S toplim mlijekom izradite(električnom miješalicom ili rukom) mekano i pokriveno ostavite da se diže. Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na dva dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu.

Tijesto premažite nadjevom te pomoću ubrusa savijte i pažljivo istresite u namazanu tepsiju. Prije nego stavite drugu savijaču premažite je masnoćom, stavite na toplo da se diže još petnaestak minuta, a zatim je stavite peći oko 50 minuta na temperaturu od 220 C(493 K). Orehnjaču pošećerite toplu.

Nadjev: Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanilin-šećerom i malo ruma. Sve prelijte kipućim mlijekom i ostavite hladiti.

OCIJENI